:: Home         :: Náš tip!        :: Ako schudnúť    :: Vzorový jedálniček      :: RECEPTY        :: Zdravo    
:: Reportáže     :: Šťavy a nápoje      :: Výživové tabuľky      :: Rady      :: Kontakt


NÁŠ TIP

Ako na POVIANOČNÝ reset ?!
CHAT s nasou redaktorkou Lečo z TOFU
Nápoje a šťavy na chudnutie Bruško preč!!!
Ste vo forme?! Ako začať s cvičením? Pestujte si imunitu!
Jarný kapustový šalát Výživná zeleninová polievka
Želatínový pohár Celozrnný koláčik
Paradajková omáčka Mrkvový šalát
Nápoje na horúčku Talianska polievka
Energický nápoj Sunsine shake!







Chceli by ste chatovat s našou redaktorkou?

Pýtať sa on-line?
Máte svoj účet na
www.azet.sk?
Naša redaktorka Sylvia sa v priebehu dňa niekoľkokrát na krátku dobu prihlási, neváhajte teda napísať!
Píšte na nick   zdravicko   LEN  RP, pošta, e-mail zdravicko@azet.sk
Ak práve nieje prihlásená, napíšte jej aj tak, hneď ako sa prihlási, odpovie vám.






Dajte si čerstvé vitamíny v recepte, ktorý vám zaberie sotva pol hodinku!

Urobte si LEČO S TOFU:
Potrebujeme čerstvé paradajky, papriky, cibuľu, soľ, údené tofu (môže byť aj čerstvé), vajce, olej.
POSTUP: Cibuľu nakrájame na drobno, orestujeme, pridáme na kocky pokrájané paradjky a papriky (podľa počtu osôb, pre ktoré varíme) a necháme chvíľu dusiť. Pridáme na kocky nakrájané tofu, popražíme spolu a keď sa nám už odparila takmer všetká šťava, pridáme vajce, ktoré miešame s lečom, kým nieje masa dostatočne hustá. Na záver osolíme, poprípade okoreníme, ako kto rád.
Lečo z čerstvej zeleniny je ľahké, chutné, ale hlavne výživné vegetariánske jedlo. Doprajte si nielen chuť, ale aj vitamíny!

Niekoľko skutočne výživných receptov nájdete aj v našej rubrike v receptoch
Veľmi zdravé recepty.


Späť na zoznam






Nápoje na líniu? Blíži sa obdobie svadieb i plesov, a vám sa ešte nepodarilo zhodiť nadbytočné kilá? Vyskúšajte to s našimi nápojmi podporujúcimi odtučňovanie!

Šťavy a nápoje na odtučňovanie







Späť na zoznam





Bruško preč za 10 dní ?!


Chystáte sa na "Last minute" a zisťujete, čo ešte musíte vybaviť, zariadiť.. a nielen dovolenka je u vás až koncom leta (alebo na prelome s jeseňou), ale aj o vašu líniu sa začínate zaujímať takpovediac až v "last minute"? Tak potom nasledujúci úžasný cvik na spevnenie a zoštíhlenie bruška, je práve pre vás! Voláme ho
BRUŠKO PREČ a želaný efekt pri jeho poctivom cvičení podľa našich rád prinesie výsledky za 10 dní i skôr.
Postupujeme takto:
Ľahneme si na chrbát, najlepšie na zem a nohy pokrčené v kolenách vyložíme na posteľ (alebo ležíme na pohovke a nohy pokrčené v kolenách oprieme o stenu). Ruky si dáme za hlavu a pomaly sa dvíhame čo najvyššie ku kolenám. Pri dvíhaní vydychujeme, pri návrate sa nadychujeme. Takto zopakujeme 10x. Nohy stále držíme pokrčené, s vystretou chrbticou ležíme chvíľu (asi 3 pomalé nádychy/výdychy). Potom si opäť podoprieme hlavu a cvik zopakujeme tiež 10x, avšak dvíhame sa len do polovice - nie úplne ku kolenám, napíname bruško a dýchame štýlom ako pred tým (dvíhanie=výdych, návrat=nádych). Po skončení sa uvoľníme a predýchame. Cvičíme najlepšie ráno po prebudení ešte nalačno.




Späť na zoznam





Pestujte si imunitu!

Ako na to?
Každé ráno jeden biely jogurt. Rozbehne náš tráviaci systém, ako mliečny výrobok obsahuje vysoký podiel vitamínov a stopových prvkov, ale hlavne živú mikroflóru (zdravé baktérie), ktorá pomáha lepšie tráviť a tiež zvyšuje obranyschopnosť.
Začnite ľahko a zdravo každý deň!

Ktoré minerály a hlavne ako podporujú náš imunitný systém si prečítate v našej rubrike
Zdravo.





Späť na zoznam




Jarný kapustový šalát

Potrebujeme:
- 1 čínsku kapustu,
- sterilizovanú zeleninu (kukurica, hrášok..),
- 2 vajcia na tvrdo,
- majonézu,
- zálievku (2 lyžice oleja, 2 octu, 2vody, cukru),
- mleté čierne korenie, soľ

Postup:
Kapustu nakrájame na rezančeky, pridáme zeleninu a pripravíme zálievku-vymiešame olej, ocot, vodu a cukor). Zeleninu necháme v zálievke cca pol hodiny. Potom pridáme 2-3lyžice majonézy (postačí aj biely jogurt) a pokoreníme.

Niekoľko zdravých a výživných šalátov, nájdete aj v našej rubrike v receptoch
Šaláty.


Späť na zoznam





Výživná zeleninová polievka

Potrebujeme:
- 1 veľký zemiak, 1 mrkvu, petržlen,
- kúsok kalerábu, karfiolu a zeleru,
- 5dag hrášku, 1 malú cibuľku,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 2 lyžice oleja,
- mletú červenú papriku, soľ, mletú rascu
a zeleninové vňate podľa chuti

Postup:
Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme štipku mletej papriky, na kocky pokrájanú zeleninu(okrem karfiolu) a podusíme. Polomäkkú zeleninu zalejeme vriacou vodou, osolíme, pridáme na ružičky rozdelený karfion a uvaríme domäkka. Pred podávaním pridáme prelisovaný cesnak, štipku rasce a posekané vňate

Niekoľko zdravých a výživných polievok, nájdete aj v našej rubrike v receptoch
Polievky.


Späť na zoznam




Želatínový pohár

Potrebujeme:
- ovocie z kompótu, alebo čerstvé,
- 10 dag broskýň,
- 10 dag jahôd,
- 10 dag ananásu,
- 10 dag višní,
- 8 dag želatínovej polevy (alebo agar)

Postup:Do pohárov dáme ovocie vo vrstvách, alebo ovocie pomiešame(môžme použiť aj iné druhy ovocia) a zalejeme pomaly horúcou želatínou (ktorú sme si dopredu pripravili). Necháme úplne stuhnúť v chladničke. Na ozdobu môžme použiť za lyžicu kompótu z drobného ovocia. PS: Želatína je velmi zdravá a osviežujúca, ak ňou zalievame ovocie, je najlepšie pripraviť ju bez cukru. Ak ju chceme samotnú (bez ovocia), urobme ju zo šťavy z kompótu.


Niekoľko zdravých a zaujímavých dobrôt z ovocia nájdete aj v našej rubrike
Recepty z ovocia.


Späť na zoznam








Späť na zoznam





Omáčka k cestovinám z čerstvých paradajok:

Na jednu misu šalátu potrebujeme:
- 2-3 paradajky,
- 3 lyžice paradajkového pretlaku,
- soľ, olej
- 1cibuľa, 2 strúčiky cesnaku
- 1paprika, 2 sladkokyslé uhorky
- zeleninový vývar ,
- štipku cukru, múku na zahustenie,
- petržlenová vňať

Príprava: Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľku, pridáme prelisovaný cesnak, pásiky papriky, kolieska paradajok a paradajkový pretlak. Zmes za stáleho miešania pomaly dusíme, potom polejeme vývarom a osolíme. Pridáme nadrobno nakrájané uhorky, pomiešame, povaríme. Múku zmiešame s troškou vody a zahustíme omáčku. Uvarené cestoviny polejeme omáčkou a posypeme petržlenovou vňaťou..
Omáčka je výraznej chuti, plná zeleninky a hlavne vitamínov.

Recepty zo zeleniny, čerstvej i mrazenej nádete v rubrike
Recepty zo zeleniny.


Späť na zoznam




Mrkvový šalát pre štíhlych:

Na jednu misu šalátu potrebujeme: - 6-8 čerstvých mrkiev, - 3 mladé cibuľky, - žeruchu, horčicu - trochu citrónovej šťavy, šťavu z jedného pomaranča - lyžicu celozrnnej horčice (tzv. kremžskej) - 2 lyžičky medu, - 1/2 lyžičky vegety, - 2 lyžičky rastlinného oleja - petržlenovú vňať, čierne korenie

Príprava: Mrkvu nakrájame na veľmi jemné kolieska, môžeme použiť kuchynského robota. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, žeruchu a horčicu. Pridáme ostatné suroviny, premiešame. Tento šalát obsahuje hlavne veľa vitamínu A, betakaroténu a vitamínu C. Je vhodný pri akejkoľvek diéte, pri "odľahčených" dňoch ho môžete jesť ako hlavné jedlo, je vhodný pri problémoch s trávením a výborne chutí.

Veľa zdravých a chutných šalátov nájdete v našej rubrike
Šaláty.

Späť na zoznam











Späť na zoznam





Talianska polievka
polievka plná vitamínov a minerálnych látok


Potrebujeme:
- 20g zeleru,
- 10g paradajkového pretlaku,
- 10g rastlinného tuku
- 5g ryže
- voda, zelený petržlen, soľ

Príprava: na tuku opražíme sparenú prebratú ryžu a na rezančeky nakrájaný zeler. Pridáme vodu, soľ, pretlak a varíme do mäkka. Dochutíme jemne nasekaným zeleným petržlenom.

(Energia: 458kj, Bielkoviny: 1,1g, Tuky: 8,3g, Sacharidy: 8,1g, Sodík: 87g, Draslík: 124mg, Vápnik: 21mg, Fosfor: 27mg)




Späť na zoznam




Energická "bomba" pre zdravie a krásu
Energický nápoj - Sunshine-Shake:


Na dva poháre energetického nápoja zmixujeme:
- 1/2 ošúpaného avokáda,
- 2 lyžice ovsených vločiek,
- 1 lyžicu kvalitného oleja (najl. z obilných klíčkov, slnečnice)
- 100 ml mlieka
- 100 ml čerstvo vytlačenej pomarančovej šťavy

Po vypití tohto nápoja získate nielen životnú energiu, ale aj vaše vlasy a pleť budú žiariť zdravím a krásou.




Späť na zoznam



© Copyright Seli 2010