Recepty z ovocia:
Ovocie je tiež veľmi dôležitou časťou našej stravy. Vysoké obsahy vitamínov, vlákniny a
teiž minerálnych solí. A samozrejme majú vyššiu energetickú hodnotu ako zelenina. Ak potrebujeme
rýchlu zdroj energie, banán, jablko, či iný druh ovocia je najvhodnejší. V obchodoch máme
síce na výber sladkosti všakovakého druhu, no nám ide o zdravie a líniu, preto zvolíme ovocie.
Ovocné šaláty sú na čas trochu náročnejšie, ale výsledok stojí za to! Ovocný šalát si môžme
pripraviť aj podľa receptu: čo máme doma. Alebo niektorý z nasledujúcich. Nikdy však nemiešajme
ovocie so zeleninou.
1. Grapefruitový šalát
Potrebujeme: 2 grapefruity, 1 pomaranč, 2 jablká, 1 citrón, 2 lyžice medu.
Postup:Olúpané grapefruity zbavíme aj tej jemnej šupky okolo dužiny, pokrájame na
kocky a prilejeme citrónovú šťavu. Potom polejeme medom a necháme 15 minút postáť. Pridáme
olúpané na kocky pokrájané jablká a mesiačiky pomaranča. Podľa chuti dosladíme. Podávame
vychladené.
2. Čučoriedkový šalát
Potrebujeme: 20 dag čučoriedok, 1 tekvicový kompót(alebo ananásový),
zopár lieskových orieškov, 5 dag hrozienok, 1 lyžicu hnedého cukru.
Postup:Čučoriedky zmiešame s umytými hrozienkami a tekvicovým kompótom,
ozdobíme orieškami a posypeme cukrom. Môžme podávať s celozrnými sušienkami.
3. Melónový šalát
Potrebujeme: 1/2 cerveného melóna, 1 žltý melón, 1 citrón, 2 lyžice rumu,
20 dag hnedého cukru.
Postup:Melóny pokrájame na kocky, jadrá vyberieme a zalejeme citrónovu šťavou.
Pridáme pomletý cukor a rum a premiešame. Podávame vychladené.
4. Ríbezľový šalát
Potrebujeme: 20 dag ríbezlí, 10 dag egreša, 5 dag hrozienok, 1 lyžicu hnedého
cukru, zopár lieskových orieškov.
Postup:Ovocie premiešame, ozdobíme orieškami a posypeme cukrom. Môžme podávať
s celozrnými sušienkami.
5. Jablková žemľoka
Potrebujeme: 70 dag jabĺk, 3 dag masla, 15 dag hnedého
cukru, 2 vajcia, 8 tvrdších rožkov(alebo iné suché pečivo), 5 dl mliek, meltú škoricu,
4 dag hrozienok..
Postup:Maslo vymiešame so žĺtkami. Rožky pokrájame na kolieska a zalejeme
ich mliekom. Z bielkov vyšľahaný sneh zmiešame so žĺtkami a s rožkami. Formu vymastíme maslom,
vložíme polovicu rožkov, posypeme postrúhanými jablkami, škoricou a hrozienkami, prikryjeme
zvyšnými rožkami a zapečieme. Tento recept obsahuje trochu viac tukov.
6. Jablkové rezy
Potrebujeme: 1 kg jabĺk, 4 balíčky celozrných sušienok,
5 dag lieskových orieškov, 5 dag hrozienok, 2 lyžice džemu, citrónovú šťavu, med..
Postup:Na alobal poukladáme sušienky a natenko ich potrieme džemom. Jablká
postrúhame a zmiešame s medom, zomletými orieškami a hrozienkami a citrónovou šťavou.
Na sušienky dáme asi 1 cm tejto plnky. Opäť dáme vrstvu šušienok a plnku, vrchná časť
bude zo sušienok. Zabalíme pevne do alobalu a necháme stuhnúť v chladničke.
7. Ovocná bomba
Potrebujeme: 30 dag sušených namočených sliviek alebo marhúľ,
30 dag nastrúhaných jabĺk, 1 balíček namočených hrozienok, 10 dag posekaných orechov,
5 dag mletého maku, trochu škorice, šťavu z citróna, 1 balíček sekaných mandlí, 10 dag
medu, 5 dag strúhaného kokosu, 5 dag džemu..
Postup:Všetko pokrájané a pomleté premiešame, kokosom vysypeme formu
a dáme do nej zmes. Necháme (najlepšie na noc, alebo niekoľko hodín) vychladnúť v
chladničke. Pred podávaním môžme potrieť džemom a ešte trochu posypať kokosom na ozdobu.
8. Želatínový pohár
Potrebujeme: 10 dag broskýň, 10 dag jahôd, 10 dag ananásu,
10 dag višní, 8 dag želatínovej polevy..
Postup:Do pohárov dáme ovocie vo vrstvách, alebo ovocie pomiešame(môžme použiť
aj iné druhy ovocia) a zalejeme pomaly horúcou želatínou (ktorú sme si dopredu pripravili).
Necháme úplne stuhnúť v chladničke. Na ozdobu môžme použiť za lyžicu kompótu z drobného
ovocia. PS: Želatína je velmi zdravá a osviežujúca, ak ňou zalievame ovocie, je najlepšie
pripraviť ju bez cukru. Ak ju chceme samotnú, urobme ju zo šťavy z kompótu.
9. Jablkové mňam
Potrebujeme: Malé jabĺčka, šťavu z citróna, med, jablkový
mušt (alebo džús)..
Postup:Jabĺčka olúpeme, tenkým nožom vydlabeme jadrovník tak, aby jablko ostalo
celé, jabĺčka poukladáme na plech a upečieme v rúre (10-20 minút). Potom vložíme do pohára
po jednom, či dvoch jabĺčkach, pokvapkáme medom, polejeme šťavou z citróna, vložíme lyžičku
a zalejeme jablčným muštom, ktorý sme pred tým zohriali. Na vrch môžme prisypať zopár zrniečok
škorice. Ak čakáme návštevu a nevieme aký dezert by bol vhodný, toto zaberie určite na
každého!
10. Výživný nápoj
Potrebujeme: 1 kg hrozna, trochu medovky lekárskej, 1 citrón.
.
Postup:Hrozno s medovkou krátko rozmixujeme, precedíme, pridáme citrónovú šťavu
a podávame.
Naspäť hore
Naspäť na rubriku RECEPTY
|