:: Home :: Náš tip! :: Ako schudnúť :: Vzorový jedálniček :: RECEPTY :: Zdravo |
Zeleninové šalátiky:1. Šalát z naklíčených obilnínPotrebujeme: 2-3 hrnčeky naklíčeného obilia, napr. pšenice, ražu(aj 3 druhy), 1/2 menšej čínskej kapusty, 3 mrkvy, 4 paradajkyPostup:Kapustu pokrájame najemno, mrkvu na kolieska a paradajky na kocky. Pridáme naklíčené obilie a premiešame. Môžme pridať dresing podľa chuti. 2. Zelený šalát pre štíhlychPotrebujeme: 2 hrnčeky bielej kapusty, za hrsť sterilizovanej zelenej fazuľky, 2 mrkvy, 1/2 cibule, 1/2 papriky, lyžicu oleja, pomarančovú šťavu(alebo citrónovú).Postup:Kapustu nakrájame nadrobno, pridáme pokrájanú fazuľku, nastrúhanú cibuľu a mrkvu a nakrájanú papriku. Zmiešame, pripravíme dresing z malého množstva oleja a trochou pomarančovej šťavy. 3. Mrkvový šalát pre štíhlychPotrebujeme: 6-8 čerstvých mrkiev, 3 mladé cibuľky, horčicu, žeruchu, citrónovú šťavu, šťavu z 1 pomaranča, lyžičku celozrnnej horčice, 2 lyžičky medu, 1/2 lyžičky vegety, 2 lyžičky oleja, petržlenová vňať, mleté čierne korenie.Postup:Mrkvu nakrájame na veľmi jemné kolieska, alebo použijeme krájač z kuchynského robota. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, horčicu a žeruchu. Ostatné suroviny zmiešame a zmesou zalejeme šalát. Premiešame. 4. Vlákninový šalátPotrebujeme: 2 zelery, 1 mrkvu, 2 paradajky, 1/2 červenej papriky, 3 šálky uvarenej ryže, prosa, alebo pohánky, 2 mladé cibuľky.Postup:Zeleninu pokrájame na kocky a vmiešame do uvarenej a vychladnutej ryže(prosa, pohánky). Zmes posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. Hodí sa zálievka z vínneho octu. 5. Uhorkový šalát I.Potrebujeme: 1 veľkú uhorku, strúčik cenaku, ocot, soľ.Postup:Postrúhanú uhorku zmiešame s prelisovaným cesnakom a zalejeme osolenou vodou s octom. 6. Uhorkový šalát II.Potrebujeme: 1 veľkú uhorku, 4 mladé cibuľky s vňaťou, 2 mladé cesnaky s vňaťou, 1 zväzok reďkoviek, 1 lyžicu oleja, za hrsť žeruchy, citrónovú šťavu, soľ.Postup:Očistenú zeleninu postrúhame, alebo nadrobno nakrájame, zmiešame, osolíme a pokvapkáme olejom a citrónovou šťavou. 7. Uhorkový šalát III.Potrebujeme: 1 veľkú uhorku, 1 jogurt, kôpor, ocot, cukor, soľ.Postup:Olúpanú a na kolieska pokrájanú uhorku necháme postáť v náleve z vody, soli, octu a trochu cukru. Potom šťavu zlejeme, pridáme nadrobno pokrájaný kôpor, zalejeme jogurtom a dobre premiešame. Podávame chladené. 8. Paradajkový šalát I.Potrebujeme: 6 paradajok, 1 veľkú cibuľu, ocot, soľ, cukor.Postup:Paradajky a cibuľu pokrájame na malé kolieska, mierne osolíme a zalejeme sladkokyslým nálevom. 9. Paradajkový šalát II.Potrebujeme: 10 paradajok, 2 sladké zelené papriky, 2 kápie, 1 cibuľu, 1 lyžičku jablčného alebo vínneho octu, 1 lyžicu oleja, soľ.Postup:Zeleninu pokrájame nadrobno, ochutíme a dôkladne premiešame.. 10. Paradajkový šalát III.Potrebujeme: 8 paradajok, 2 póry, 1 cibuľu, 10 ag naklíčenej šošovice, 1 lyžicu oleja, soľ.Postup:Zeleninu pokrájame nadrobno, pridáme naklíčenú šošovicu, olej, soľ a dobre premiešame. 11. Mrkvový šalát I.Potrebujeme: mrkvu, jablká, citrónovú šťavu, 2 lyžičky medu.Postup:Nastrúhame rovnaké množstvo mrkvy aj jabĺk, zmiešame s citrónovou šťavou a medom. Vhodné ako dezert za hlavným jedlom. 12. Mrkvový šalát II.Potrebujeme: 8 mrkiev, 5 dag orechov, 1 lyžicu oleja.Postup:Najemno postrúhanú mrkvu zmiešame so zomletými orechmi, pokvapkáme olejom a pridáme trošku vody. 13. Mrkvoý šalát III.Potrebujeme: 10 mrkiev, šťavu z 2 citrónov, 2 lyžice strúhaného kokosu, 6 lyžíc medu.Postup:Mrkvu najemno postrúhame, zalejeme citrónovou šťavou, posypeme strúhaným kokosom, vmiešame med. Vhodné ako dezert. 14. Mrkvový šalát IV.Potrebujeme: 5 mrkiev, 2 zelery, 2 lyžice oleja, citrónovú šťavu, soľ.Postup:Zeleninu najemno postrúhame, osolíme a zalejeme olejom a citrónovou šťavou. 15. Cviklový šalát I.Potrebujeme: 2 cvikly, 1 jogurt, 1 chren, 1 cibuľu, drvenú rascu, mleté čierne korenie.Postup:Cviklu očistíme, uvríme a postrúhame. Pridáme jogurt, najemno postrúhaný chren, postrúhanú cibuľu, soľ, korenie, mletú rascu a trochu cukru. Všetko dobre premiešame a dáme chladnúť. Ten istý postup môžme použiť aj pre sterilizovanú cviklu, najlepšie domácu. 16. Cviklový šalát II.Potrebujeme: 2 cvikly, 1 malú tekvicu, 2 mrkvy, 2 lyžice oleja, soľ.Postup:Zeleninu postrúhame, pridáme olej, a soľ. Dobre premiešame. Ak pridáme orechy môžme podávať aj ako dezert. 17. Cviklový šalát III.Potrebujeme: 2 cvikly, 2 zväzky mladej cibuľky, 1 zväzok mladého cesnaku, 5 dag uvarenej fazule, 1 lyžicu oleja, soľ.Postup:Zeleninu nakrájame na drobno, pridáme fazuľu, olej a soľ a dobre premišame. 18. Zelerový šalát I.Potrebujeme: 2 zelery, jogurt, soľ.Postup:Zeler postrúhame najemno, osolíme, premiešame s jogurtom a necháme postáť. 19. Zelerový šalát II.Potrebujeme: 2 zelery, 2 vajcia, 2 cibule, 3 strúčiky cesnaku, 2 lyžice oleja, šťavu z 1 citróna, petržlenovú vňať a soľ.Postup:Do misy vytlačíme citrón, nastrúhame zeler, pridáme natvrdo uvarené a pokrájané vajcia, cibuľu a petržlenovú vňať, osolíme, pridáme olej a premiešame. 20. Šopský šalát.Potrebujeme: 5 paprík, 4 paradajky, 3 šalátové uhorky, 1 menšiu cibuľu, 1 lyžicu oleja, 15 dag balkánskeho syra, ocot, mleté čierne korenie, soľ.Postup:Papriky prudko opečieme v rúre, ošúpeme, vyberieme jadrovníky a pokrájame na rezance. Uhorku, úparadajky a cibuľu pokrájame na malé kocky. Všetko premiešame, dochutíme octom, soľou, mletým korením a pokvapkáme olejom. Necháme odležať v chlade. Pred podávaním posypeme postrúhaným syrom. 21. Hlávkový šalát I.Potrebujeme: 1 hlávkový šalátzväzok bielych a červených reďkoviek, 1 cibuľu, 10 dag naklíčenej šošovice, 1 lyžicu oleja, soľ.Postup:Šalát, reďkovky a cibuľu nakrájame nadrobno, pridáme šošovicu, olej, soľ a premiešame. 22. Hlávkový šalát II.Potrebujeme: 2 hlávky šalátu, 2 lyžičky citrónovej šťavy, 2 lyžice jogurtu, zväzok pažítky, petržlenovej a zelerovej vňate.Postup:Umyté listy šalátu pokrájame na rezance tak 1cm široké a premiešame s citrónovou šťavou, jogurtom a nadrobno pokrájanými vňaťami. 23. Šalát vitamínPotrebujeme: 1/2 hlávky bielej kapusty, 1 mrkvu, 1 zväzok reďkovky, 1 malú cibuľu, 1 lyžicu oleja, soľ.Postup:Zeleninu postrúhame, osolíme, premiešame a pokvapkáme olejom. 24. Pórový šalátPotrebujeme: 8 mladých pórov, 2 lyžice cukru, citrónovu šťavu, soľ.Postup:Bielu časť mladých pórov nakrájame na kolieska, osolíme a zalejeme horúcim nálevom z citrónovej šťavy, cukru a vody. Dochutíme a prikryté necháme vychladnúť. 25. Šalát z červenej kapustyPotrebujeme: 1 červenú kapustu, citrónovú šťavu z 2 citrónov, 1 veľkú cibuľu, drvenú rascu, soľ.Postup:Kapustu aj cibuľu postrúhame, pridáme rascu, premiešame a zalejeme mierne osolenou citrónovou šťavou. Necháme pol dňa postáť. (min. 3 hod.) 26. Vajíčkový šalátPotrebujeme: 8 vajec, 1 hlávkový šalát, 1 šalátovú uhorku, 10 dag tofu, mleté čierne korenie, 1 lyžičku horčice, 4 lyžice kečupu, 1 dl jogurtu, pažítku, soľ.Postup:Do 4 misiek vložíme listy hlávkového šalátu, na ne striedavo ukladáme kolieska uvarených vajec a kolieska neošúpanej uhorky. V mixéri rozšľaháme ovčí syr, soľ, čierne korenie, horčicu, kečup a jogurt. Zmesou polejeme šalá, posypeme posekanou pažítkou a podávame. 27. Šalát energiaPotrebujeme: 10 šalátových listov, 10 špenátových listov, 1 menšiu šalátovú uhorku, 1 paradajku, 1-2 šálky obilných klíčkov. Pol šálky hrášku, 1/4 šálky slnečnicových semien, olivový olej.Postup:Všetko nakrájame nahrubo a zmiešame, pokvapkáme olejom, necháme postáť a podávame. Naspäť hore Naspäť na rubriku RECEPTY |