:: Home         :: Náš tip!        :: Ako schudnúť    :: Vzorový jedálniček      :: RECEPTY        :: Zdravo    
:: Reportáže     :: Šťavy a nápoje      :: Výživové tabuľky      :: Rady      :: Kontakt

Zeleninové šalátiky:

Sú rýchlym zdrojom vitamínov, môžme ich konzumovať ako hlavné jedlo, ako prílohu, alebo predjedlo, samé či s celozrným pečivom. A príprava niektorých zaberie len pár minút.


1. Šalát z naklíčených obilnín

Potrebujeme: 2-3 hrnčeky naklíčeného obilia, napr. pšenice, ražu(aj 3 druhy), 1/2 menšej čínskej kapusty, 3 mrkvy, 4 paradajky

Postup:Kapustu pokrájame najemno, mrkvu na kolieska a paradajky na kocky. Pridáme naklíčené obilie a premiešame. Môžme pridať dresing podľa chuti.

2. Zelený šalát pre štíhlych

Potrebujeme: 2 hrnčeky bielej kapusty, za hrsť sterilizovanej zelenej fazuľky, 2 mrkvy, 1/2 cibule, 1/2 papriky, lyžicu oleja, pomarančovú šťavu(alebo citrónovú).

Postup:Kapustu nakrájame nadrobno, pridáme pokrájanú fazuľku, nastrúhanú cibuľu a mrkvu a nakrájanú papriku. Zmiešame, pripravíme dresing z malého množstva oleja a trochou pomarančovej šťavy.

3. Mrkvový šalát pre štíhlych

Potrebujeme: 6-8 čerstvých mrkiev, 3 mladé cibuľky, horčicu, žeruchu, citrónovú šťavu, šťavu z 1 pomaranča, lyžičku celozrnnej horčice, 2 lyžičky medu, 1/2 lyžičky vegety, 2 lyžičky oleja, petržlenová vňať, mleté čierne korenie.

Postup:Mrkvu nakrájame na veľmi jemné kolieska, alebo použijeme krájač z kuchynského robota. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, horčicu a žeruchu. Ostatné suroviny zmiešame a zmesou zalejeme šalát. Premiešame.

4. Vlákninový šalát

Potrebujeme: 2 zelery, 1 mrkvu, 2 paradajky, 1/2 červenej papriky, 3 šálky uvarenej ryže, prosa, alebo pohánky, 2 mladé cibuľky.

Postup:Zeleninu pokrájame na kocky a vmiešame do uvarenej a vychladnutej ryže(prosa, pohánky). Zmes posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. Hodí sa zálievka z vínneho octu.

5. Uhorkový šalát I.

Potrebujeme: 1 veľkú uhorku, strúčik cenaku, ocot, soľ.

Postup:Postrúhanú uhorku zmiešame s prelisovaným cesnakom a zalejeme osolenou vodou s octom.

6. Uhorkový šalát II.

Potrebujeme: 1 veľkú uhorku, 4 mladé cibuľky s vňaťou, 2 mladé cesnaky s vňaťou, 1 zväzok reďkoviek, 1 lyžicu oleja, za hrsť žeruchy, citrónovú šťavu, soľ.

Postup:Očistenú zeleninu postrúhame, alebo nadrobno nakrájame, zmiešame, osolíme a pokvapkáme olejom a citrónovou šťavou.

7. Uhorkový šalát III.

Potrebujeme: 1 veľkú uhorku, 1 jogurt, kôpor, ocot, cukor, soľ.

Postup:Olúpanú a na kolieska pokrájanú uhorku necháme postáť v náleve z vody, soli, octu a trochu cukru. Potom šťavu zlejeme, pridáme nadrobno pokrájaný kôpor, zalejeme jogurtom a dobre premiešame. Podávame chladené.

8. Paradajkový šalát I.

Potrebujeme: 6 paradajok, 1 veľkú cibuľu, ocot, soľ, cukor.

Postup:Paradajky a cibuľu pokrájame na malé kolieska, mierne osolíme a zalejeme sladkokyslým nálevom.

9. Paradajkový šalát II.

Potrebujeme: 10 paradajok, 2 sladké zelené papriky, 2 kápie, 1 cibuľu, 1 lyžičku jablčného alebo vínneho octu, 1 lyžicu oleja, soľ.

Postup:Zeleninu pokrájame nadrobno, ochutíme a dôkladne premiešame..

10. Paradajkový šalát III.

Potrebujeme: 8 paradajok, 2 póry, 1 cibuľu, 10 ag naklíčenej šošovice, 1 lyžicu oleja, soľ.

Postup:Zeleninu pokrájame nadrobno, pridáme naklíčenú šošovicu, olej, soľ a dobre premiešame.

11. Mrkvový šalát I.

Potrebujeme: mrkvu, jablká, citrónovú šťavu, 2 lyžičky medu.

Postup:Nastrúhame rovnaké množstvo mrkvy aj jabĺk, zmiešame s citrónovou šťavou a medom. Vhodné ako dezert za hlavným jedlom.

12. Mrkvový šalát II.

Potrebujeme: 8 mrkiev, 5 dag orechov, 1 lyžicu oleja.

Postup:Najemno postrúhanú mrkvu zmiešame so zomletými orechmi, pokvapkáme olejom a pridáme trošku vody.

13. Mrkvoý šalát III.

Potrebujeme: 10 mrkiev, šťavu z 2 citrónov, 2 lyžice strúhaného kokosu, 6 lyžíc medu.

Postup:Mrkvu najemno postrúhame, zalejeme citrónovou šťavou, posypeme strúhaným kokosom, vmiešame med. Vhodné ako dezert.

14. Mrkvový šalát IV.

Potrebujeme: 5 mrkiev, 2 zelery, 2 lyžice oleja, citrónovú šťavu, soľ.

Postup:Zeleninu najemno postrúhame, osolíme a zalejeme olejom a citrónovou šťavou.

15. Cviklový šalát I.

Potrebujeme: 2 cvikly, 1 jogurt, 1 chren, 1 cibuľu, drvenú rascu, mleté čierne korenie.

Postup:Cviklu očistíme, uvríme a postrúhame. Pridáme jogurt, najemno postrúhaný chren, postrúhanú cibuľu, soľ, korenie, mletú rascu a trochu cukru. Všetko dobre premiešame a dáme chladnúť. Ten istý postup môžme použiť aj pre sterilizovanú cviklu, najlepšie domácu.

16. Cviklový šalát II.

Potrebujeme: 2 cvikly, 1 malú tekvicu, 2 mrkvy, 2 lyžice oleja, soľ.

Postup:Zeleninu postrúhame, pridáme olej, a soľ. Dobre premiešame. Ak pridáme orechy môžme podávať aj ako dezert.

17. Cviklový šalát III.

Potrebujeme: 2 cvikly, 2 zväzky mladej cibuľky, 1 zväzok mladého cesnaku, 5 dag uvarenej fazule, 1 lyžicu oleja, soľ.

Postup:Zeleninu nakrájame na drobno, pridáme fazuľu, olej a soľ a dobre premišame.

18. Zelerový šalát I.

Potrebujeme: 2 zelery, jogurt, soľ.

Postup:Zeler postrúhame najemno, osolíme, premiešame s jogurtom a necháme postáť.

19. Zelerový šalát II.

Potrebujeme: 2 zelery, 2 vajcia, 2 cibule, 3 strúčiky cesnaku, 2 lyžice oleja, šťavu z 1 citróna, petržlenovú vňať a soľ.

Postup:Do misy vytlačíme citrón, nastrúhame zeler, pridáme natvrdo uvarené a pokrájané vajcia, cibuľu a petržlenovú vňať, osolíme, pridáme olej a premiešame.


20. Šopský šalát.

Potrebujeme: 5 paprík, 4 paradajky, 3 šalátové uhorky, 1 menšiu cibuľu, 1 lyžicu oleja, 15 dag balkánskeho syra, ocot, mleté čierne korenie, soľ.

Postup:Papriky prudko opečieme v rúre, ošúpeme, vyberieme jadrovníky a pokrájame na rezance. Uhorku, úparadajky a cibuľu pokrájame na malé kocky. Všetko premiešame, dochutíme octom, soľou, mletým korením a pokvapkáme olejom. Necháme odležať v chlade. Pred podávaním posypeme postrúhaným syrom.

21. Hlávkový šalát I.

Potrebujeme: 1 hlávkový šalátzväzok bielych a červených reďkoviek, 1 cibuľu, 10 dag naklíčenej šošovice, 1 lyžicu oleja, soľ.

Postup:Šalát, reďkovky a cibuľu nakrájame nadrobno, pridáme šošovicu, olej, soľ a premiešame.

22. Hlávkový šalát II.

Potrebujeme: 2 hlávky šalátu, 2 lyžičky citrónovej šťavy, 2 lyžice jogurtu, zväzok pažítky, petržlenovej a zelerovej vňate.

Postup:Umyté listy šalátu pokrájame na rezance tak 1cm široké a premiešame s citrónovou šťavou, jogurtom a nadrobno pokrájanými vňaťami.

23. Šalát vitamín

Potrebujeme: 1/2 hlávky bielej kapusty, 1 mrkvu, 1 zväzok reďkovky, 1 malú cibuľu, 1 lyžicu oleja, soľ.

Postup:Zeleninu postrúhame, osolíme, premiešame a pokvapkáme olejom.

24. Pórový šalát

Potrebujeme: 8 mladých pórov, 2 lyžice cukru, citrónovu šťavu, soľ.

Postup:Bielu časť mladých pórov nakrájame na kolieska, osolíme a zalejeme horúcim nálevom z citrónovej šťavy, cukru a vody. Dochutíme a prikryté necháme vychladnúť.

25. Šalát z červenej kapusty

Potrebujeme: 1 červenú kapustu, citrónovú šťavu z 2 citrónov, 1 veľkú cibuľu, drvenú rascu, soľ.

Postup:Kapustu aj cibuľu postrúhame, pridáme rascu, premiešame a zalejeme mierne osolenou citrónovou šťavou. Necháme pol dňa postáť. (min. 3 hod.)

26. Vajíčkový šalát

Potrebujeme: 8 vajec, 1 hlávkový šalát, 1 šalátovú uhorku, 10 dag tofu, mleté čierne korenie, 1 lyžičku horčice, 4 lyžice kečupu, 1 dl jogurtu, pažítku, soľ.

Postup:Do 4 misiek vložíme listy hlávkového šalátu, na ne striedavo ukladáme kolieska uvarených vajec a kolieska neošúpanej uhorky. V mixéri rozšľaháme ovčí syr, soľ, čierne korenie, horčicu, kečup a jogurt. Zmesou polejeme šalá, posypeme posekanou pažítkou a podávame.

27. Šalát energia

Potrebujeme: 10 šalátových listov, 10 špenátových listov, 1 menšiu šalátovú uhorku, 1 paradajku, 1-2 šálky obilných klíčkov. Pol šálky hrášku, 1/4 šálky slnečnicových semien, olivový olej.

Postup:Všetko nakrájame nahrubo a zmiešame, pokvapkáme olejom, necháme postáť a podávame.

Naspäť hore

Naspäť na rubriku RECEPTY





© Copyright Seli 2010