:: Home         :: Náš tip!        :: Ako schudnúť    :: Vzorový jedálniček      :: RECEPTY        :: Zdravo    
:: Reportáže     :: Šťavy a nápoje      :: Výživové tabuľky      :: Rady      :: Kontakt

Veľmi zdravé recepty:

Toto je ďalšia rubrika venovaná zeleninovým a ovocným receptom. Tieto recepty sú plné vitamínov a stopových prvkov. Ich tajomstvo je v tom, že žiadny z nich nieje varený. Varením sa stráca aj polovica vitamínov a tieto jedlá sú svojím zložením a "nevarením" takou
"zdravou bombou".



1. Miešaný šalát



Potrebujeme: 5 jabĺk, 10dag mletých orechov, 1 veľký strapec hrozna, 2 dl sójovej majonézy ( recept č. 1), 10 dag sezamových semiačok, celé orechy.

Postup:Jablká pokrájame na kocky, zmiešame s orechami, hroznom a majonézou. Podávame chladené, ozdobené celými orechami.

2. Výborný šalát



Potrebujeme: 20 dag kelu, 1 zväzok reďkovky, 1 papriku, 1 paradajku, 1 cibuľu, 2 dl sójovej majonézy ( recept č. 1), petržlenovú alebo zelerovú vňať, pažítku.

Postup:Postrúhaný kel, reďkovku, a cibuľu zmiešame s pokrájanou paprikou a paradajkou. Na tanieri olejeme majonézou a obsypeme vňaťami.

3. Paradajková polievka



Potrebujeme: Pol litra paradajkovej šťavy, 1 cibuľu, 3 lyžice nahrubo zomletých orechov, 2 lyžice somtany, pažítku alebo žeruchu.

Postup:Pokrájanú cibuľu zmiešame s ostatnými prísadami a posypeme posekanými bylinkami. Nevaríme, len zohrejeme nad parou asi na 30 - 40 ° C. (Do väčšieho hrnca dáme vodu a zohrejeme ju napríslušnú teplotu. Vložíme do nej menší hrniec s polievkou.)

4. Surové zemiaky



Potrebujeme: 6 nových zemiakov, 3 lyžice olivového oleja, vňate, soľ.

Postup:Zemiaky olúpeme a pokrájame na tenšie asi 1 cm kolieska, rozložíme ich na tácke, alebo tanieri. Pokvapkáme ich olejom, osolíme a necháme takto postáť asi 10 minút. Takto sa zemiaky zbavia prebytočného škrobu, ktorý dáva surovým zemakov horkú chuť. Zemiaky sa dajú jesť a sú chutné. Podávame ich dobre posypané vňaťami.

5. Ovsená kaša



Potrebujeme: 4 lyžice pomletých ovsených vločiek, 1 lyžicu pomletých sezamových semiačok, 2 lyžice olivového oleja, 1 lyžicu medu, 1 lyžičku anízu, 1 banán, slnečnicové semená - celé.

Postup:Banány popučíme a zmiešame s ostatnými prísadami okrem slnečnice. Slnečnicové semiačka vylúpeme a posypeme kašu. Necháme postáť v chladničke.

6. Nepečené zákusky



Potrebujeme: 15 dag sójovej múky, 15 dag mandlí, 15 dag datlí, 15 dag fíg.

Postup:Vopred namočené figy pokrájame a zmiešame s pomletými mandľami, datlami a múčkou. V šetko vymiesime na cesto. Rozvaľkáme a vykrojíme formičkami. Necháme obschnúť a papáme!

7. Liečivý nápoj I.



Potrebujeme: Zeleninu alebo zvyšky zeleniny (listy kelu, kapusty, šalátu, žihľavy, ďateliny, púpavy, liečivé bylinky, zemiaky a pod.), škrupinky z vajec.

Postup:Všetko dobre vyumývame a posekáme nadrobno. Škrupinky roztlčieme a uložíme do hrnca so zeleninou a vodou na chladné miesto. Necháme 1 - 2 dni postáť, potom odoberáme vodu a prilievame ďalšiu, kým nieje zelenina vylúhovaná. Výluh precedíme cez plátno. Tento nápoj je liečivý, odporúčame hlavne pri očistných dňoch a pitných kúrach.

8. Liečivý nápoj II.



Potrebujeme: 2 hrste ďateliny, hrsť mladej žihľavy a kostihoja lekárskeho.

Postup:Všetko rozmixujeme v pol litra vody, necháme vyluhovať asi 1 - 2 hodiny, potom precedíme cez plátno. Počas pitnej kúry odporúčame vypiť chladené 3x denne po malých dúškoch.

9. Liečivý nápoj III.



Potrebujeme: 5 lyžíc dobre zomletých obilnín (pšenica, raž, ovos, jačmeň..)

Postup:Zomleté obilniny namočíme do litra vody na 12 hodín. Scedíme, vodu odložíme do chladničky a znovu zalejeme na 12 hodín. Získame 2 litre silne alkalického nápoja, výborného proti reume!

10. Výživný nápoj



Potrebujeme: 3 dl mrkvovej šťavy, 2 žĺtky.

Postup:Šťavu rozmixujeme so žĺtkami. Tento nápoj má všetky potrebné živiny, a je veľmi sýty. Ak držíte diétu, nahradí jedno hlavné jedlo.


Naspäť hore



Naspäť na rubriku RECEPTY

©


Copyright Seli 2010