:: Home :: Náš tip! :: Ako schudnúť :: Vzorový jedálniček :: RECEPTY :: Zdravo |
Veľmi zdravé recepty:"zdravou bombou". 1. Miešaný šalátPotrebujeme: 5 jabĺk, 10dag mletých orechov, 1 veľký strapec hrozna, 2 dl sójovej majonézy ( recept č. 1), 10 dag sezamových semiačok, celé orechy. Postup:Jablká pokrájame na kocky, zmiešame s orechami, hroznom a majonézou. Podávame chladené, ozdobené celými orechami. 2. Výborný šalátPotrebujeme: 20 dag kelu, 1 zväzok reďkovky, 1 papriku, 1 paradajku, 1 cibuľu, 2 dl sójovej majonézy ( recept č. 1), petržlenovú alebo zelerovú vňať, pažítku. Postup:Postrúhaný kel, reďkovku, a cibuľu zmiešame s pokrájanou paprikou a paradajkou. Na tanieri olejeme majonézou a obsypeme vňaťami. 3. Paradajková polievkaPotrebujeme: Pol litra paradajkovej šťavy, 1 cibuľu, 3 lyžice nahrubo zomletých orechov, 2 lyžice somtany, pažítku alebo žeruchu. Postup:Pokrájanú cibuľu zmiešame s ostatnými prísadami a posypeme posekanými bylinkami. Nevaríme, len zohrejeme nad parou asi na 30 - 40 ° C. (Do väčšieho hrnca dáme vodu a zohrejeme ju napríslušnú teplotu. Vložíme do nej menší hrniec s polievkou.) 4. Surové zemiakyPotrebujeme: 6 nových zemiakov, 3 lyžice olivového oleja, vňate, soľ. Postup:Zemiaky olúpeme a pokrájame na tenšie asi 1 cm kolieska, rozložíme ich na tácke, alebo tanieri. Pokvapkáme ich olejom, osolíme a necháme takto postáť asi 10 minút. Takto sa zemiaky zbavia prebytočného škrobu, ktorý dáva surovým zemakov horkú chuť. Zemiaky sa dajú jesť a sú chutné. Podávame ich dobre posypané vňaťami. 5. Ovsená kašaPotrebujeme: 4 lyžice pomletých ovsených vločiek, 1 lyžicu pomletých sezamových semiačok, 2 lyžice olivového oleja, 1 lyžicu medu, 1 lyžičku anízu, 1 banán, slnečnicové semená - celé. Postup:Banány popučíme a zmiešame s ostatnými prísadami okrem slnečnice. Slnečnicové semiačka vylúpeme a posypeme kašu. Necháme postáť v chladničke. 6. Nepečené zákuskyPotrebujeme: 15 dag sójovej múky, 15 dag mandlí, 15 dag datlí, 15 dag fíg. Postup:Vopred namočené figy pokrájame a zmiešame s pomletými mandľami, datlami a múčkou. V šetko vymiesime na cesto. Rozvaľkáme a vykrojíme formičkami. Necháme obschnúť a papáme! 7. Liečivý nápoj I.Potrebujeme: Zeleninu alebo zvyšky zeleniny (listy kelu, kapusty, šalátu, žihľavy, ďateliny, púpavy, liečivé bylinky, zemiaky a pod.), škrupinky z vajec. Postup:Všetko dobre vyumývame a posekáme nadrobno. Škrupinky roztlčieme a uložíme do hrnca so zeleninou a vodou na chladné miesto. Necháme 1 - 2 dni postáť, potom odoberáme vodu a prilievame ďalšiu, kým nieje zelenina vylúhovaná. Výluh precedíme cez plátno. Tento nápoj je liečivý, odporúčame hlavne pri očistných dňoch a pitných kúrach. 8. Liečivý nápoj II.Potrebujeme: 2 hrste ďateliny, hrsť mladej žihľavy a kostihoja lekárskeho. Postup:Všetko rozmixujeme v pol litra vody, necháme vyluhovať asi 1 - 2 hodiny, potom precedíme cez plátno. Počas pitnej kúry odporúčame vypiť chladené 3x denne po malých dúškoch. 9. Liečivý nápoj III.Potrebujeme: 5 lyžíc dobre zomletých obilnín (pšenica, raž, ovos, jačmeň..) Postup:Zomleté obilniny namočíme do litra vody na 12 hodín. Scedíme, vodu odložíme do chladničky a znovu zalejeme na 12 hodín. Získame 2 litre silne alkalického nápoja, výborného proti reume! 10. Výživný nápojPotrebujeme: 3 dl mrkvovej šťavy, 2 žĺtky. Postup:Šťavu rozmixujeme so žĺtkami. Tento nápoj má všetky potrebné živiny, a je veľmi sýty. Ak držíte diétu, nahradí jedno hlavné jedlo. Naspäť hore Naspäť na rubriku RECEPTY |