:: Home :: Náš tip! :: Ako schudnúť :: Vzorový jedálniček :: RECEPTY :: Zdravo |
Ešte niekoľko zeleninových jedál:1. Tofu so zeleninouPotrebujeme: 1 malú cibuľu, malú mrkvu a zeler, strúčik cesnaku, 1 lyžičku olivového oleja, 20 dag tofu syra, koreniny podľa chuti, soľ a štipku kari korenia.Postup:Cibuľu, mrkvu a zeler pokrájame na kocky a popražíme na olivovom oleji. Pridáme cesnak, chvíľu popražíme a pridáme vidličkou roztlačený tofu syr, koreniny a trochu vody. Podusíme na miernom ohni asi 10 minút. Môžme jesť s celozrným chlebom, ale vynikajúce je to aj zapečené v rúre so zemiakmi. 2. Zeleninové kariPotrebujeme: 1 veľkú cibuľu, 1 lyžičku olivovného oleja, 2 lyžičky kari korenia, 3 veľké mrkvy, 3 petržleny, 1 zeler, 2 zemiaky, koreniny, soľ.Postup:Cibuľu pokrájame na kocky a orestujeme, pridáme kari korenie a soľ a chvíľu miešame. Potom prisypeme zeleninu a zemiaky nakarájané na kocky, zalejeme hrnčekom vody a necháme zovrieť. Potom dusíme na miernom ohni aj 20 minút a môžme podávať. Použiť sa dá akákoľvek zelenina, najdôležitejšie je kari korenie a zemiaky - nesmú chýbať. 3. Zelninový mixPotrebujeme: 1 hrnček suchého hrachu alebo šošovice, 1 malý karfiol, 2 mrkvy, 2 strúčiky cesnaku, 1 veľkú cibuľu, 2 papriky, 20 dag brokolice, malý paradajkový pretlak, mletá červená papriku, čierne korenie, petržlenovú vňať a soľ.Postup:Do veľkého hrnca nasypeme hrach a zalejeme 1/2 litrom vody, pridáme soľ. varíme do zmäknutia asi 40 minút. Uvarený hrach(alebo šošovicu) rozmixujeme. Potom podusíme v s trochou vody cibuľu, cesnak, papriku a ostané koreniny. Keď cibuľa zmäkne, pridáme zeleninu nakrájanú na drobno a všetko spolu dobre podusíme. Pred odstavením pridáme rozmixovaný hrach a ľubovoľne dochutíme. 4. Pečená mrkvaPotrebujeme: 6 veľkých mrkiev, 1 pol lyžicu olivového oleja, 1/4 hrnčeka sezamových semiačok.Postup:Mrkvu dobre očistíme a pokrájame na 5-7 cm dlhé kúsky. Zalejeme ju olejom a poukladáme na plech a dáme do vopred vyhriatej rúry na cca 20 minút. Pred koncom pečenia posypeme sezamovými semiačkami. A podávame. 5. Tofu omáčkaPotrebujeme: 20 dag tofu syra, 1 pol lyžicu citrónovej šťavy, 1 lyžičku horčice (najlepšie francúzskej), čierne korenie, soľ, bylinky (napr. petržlenovú vňať, pažítku, žeruchu, zelerovú vňať ai).Postup:Všetky suroviny dáme do mixéra alebo kuchynského robota a spracujeme na kašu. Ak máme zmes veľmi hustú, zriedime ju vodou. Podávame k pečeným zemiakom, ale dá sa použiť aj ako dresing. 6. GuacamolaPotrebujeme: 3 hrnčeky čerstvého (alebo v krajnom prípade mrazeného) hrášku, 3 srúčiky cesnaku, vegetu alebo zeleninový bujón, 1/2 lyžičky chilli, 1 červenú cibuľu, šťavu z citróna, pár kvapiek worcestrovej omáčky.Postup:Hrášok povaríme nad parou, nesmie sa rozvariť. Spolu s ostatnými surovinami, okrem cibule ho rozmixujeme na kašu. Potom ručne primiešame najemno pokrájanú cibuľu a po vychladnutí môžme podávať. 7. Plnené paprikyPotrebujeme: 4 alebo viac meľkých paprík, 30 dag syra Niva, 4 dag masla, 1 dl jogurtu, 1 paradajku, pažítku, hlávkový šalát, šťavu z citróna.Postup:Umyté papriky rozkrojíme po dĺžke a vydlabeme jadrovník. Opláchneme a necháme obschnúť. Nivu postrúhame a vymiešame s maslom, jogurtom a pažítkou na krém, ktorým naplníme papriky. Poukladáme ich na listy hlávkového šalátu, ozdobíme plátkami paradajky a pokvapkáme citrónovou šťavou. 8. Zapekané plnené paprikyPotrebujeme: 8 veľkých paprík, 3 paradajky, 2 strúčiky cesnaku, 3 pol lyžice olivového oleja, 40 dag bryndze, posekaný kôpor, soľ.Postup:Papriky umajeme a vyberieme jadrovníky. Naplníme bryndzou vymiešanou s kôprom. Do olejom vymastenej misy dáme pokrájané paradajky, odkrojené vrchy z paprík, plnené papriky, posekaný cesnak, soľ a upečieme. 9. Zapekané baklažányPotrebujeme: 4 baklažány, 4 dag masla, 6 dag tvrdého syra, 2 dl kyslej smotany, 1 lyžicu hladkej múky, petržlenovú vňať a soľ.Postup:Baklažány olúpeme a pokrájame na plátky. Vymastíme si maslom misu a uložíme do nej vrstvu bkalažánov. Postrúhame strúhaným syrom a osolíme. Vrstvy striedame. Vo vyhriatej rúre zapečieme. V smotane rozmiešame múku, zalejeme ňou baklažány a ešte chvíľu pečieme. Pred podávaním posypeme posekanou petržlenovou vňaťou. 10. Pikantná kapustaPotrebujeme: 50 dag kyslej kapusty, lyžičku horčice, 1 cibuľu, kôru z citróna, 2 lyžičky hrozienok, 2 jablká, trochu jablčného octu.Postup:Kyslú kapustu dusíme do polomäkka. Pridáme ocot, horčicu, postrúhanú cibuľu, kôru z citróna, hrozienka a na kocky pokrájané jablká. Môžme podávať so zemiakmi. 11. Šampiňóny s pekinskou kapustouPotrebujeme: 50 dag pekinskej kapusty, 10 dag šampiňónov, 10 dag zeleného hrášku, 10 dag strúhaného syra, 2 žĺtky, 2 dl smotany, petržlenovú vňať, soľ.Postup:Kapustu a šampiňóny pokrájame. Pridáme hrášok a podusíme s trochou vody domäkka. Smotanu, žĺtky, syr a soľ vymiešame nad parou do hustej omáčky. Omáčku zmiešame so zeleninou a môžme podávať. 12. Zapekaná tekvicaPotrebujeme: 1 tekvicu, 2 lyžice olivového oleja, 3 vajcia, 10 dag strúhaného syra, kôpor, soľ, čierne korenie.Postup:Tekvicu umyjeme a olúpeme, nakrájame na plátky a poukladáme na olejom vymastený plech. Okorením a osolíme. Keď tekvica zmäkne, polejeme ju rozšľahanými vajciami a dopečieme. Na tanieri posypeme syrom a drveným kôprom. 13. Perkelt z paradajokPotrebujeme: 10 paradajok, 1 veľkú cibuľu, 2 lyžice oleja, 4 lyžice hladkej múky (môže byť aj sójová), 2 dl kyslej smotany, mletú červenú papriku, petržlenovú vňať a soľ.Postup:Na oleji speníme pokrájanú cibuľku, pridáme pokrájané paradajky, posypeme mletou paprikou, osolíme a chvíľu dusíme. V smotane rozhabarkujeme múku, zalejeme ňou paradajky a necháme zovrieť. Na tanieri posypeme posekanou petržlenovou vňaťou. 14. Zapekaný karfiolPotrebujeme: 2 karfioly, 2 dag tvrdého syra, 3 vajcia, 2 lyžice olivového oleja, 4 lyžice sójovej múky, karí korenie, soľ.Postup:Karfiol obvaríme v osolenej vode. Vyberieme ho a vychladnutý ho rozoberieme na ružičky. Poukladáme ich na vymastený plech. Z oleja a múky pripravíme zápražku, prilejeme trochu vody, dobre rozmiešame, pridáme postrúhaný syr, vajcia, soľ a korenie. Zmesou polejeme karfiol a zapekáme vo vyhriatej rúre aj pol hodiny. 15. Vegetariánska kapustnicaPotrebujeme: 50 dag kyslej kapusty, 3 dag sušených húb, 10 dag sušených sliviek, 2 dl kyslej smotany, 3 lyžice hladkej alebo sójovej múky, soľ, čierne korenie.Postup:Kyslú kapustu pokrájame najemno, zalejeme vodou, pridáme umyté huby, a dáme variť. Po pár minútach varenia pridáme umyté slivky. Keď je všetko uvarené a mäkké, zahustíme smotanou zmiešanou s múkou a dovaríme. Osolíme okoreníme. 16. Zeleninový nákypPotrebujeme: 4 malé baklažány, 6 paradajok, 6 paprík, 2 cibule, 2 vajcia, 3 lyžice olivového oleja, vňate, soľ.Postup:Ohňovzdornú misu vymastíme olejom a kladieme do nej olúpané, na plátky pokrájané baklažány, na kolieska pokrájanú cibuľu, paradajky a papriky. Pokvapkáme olejom a zalejeme rozšľahanými vajciami. Dáme zapiecť do horúcej rúry asi na 20 minút. Pred podávaním posypeme vňaťami. 17. Brokolicový šalátPotrebujeme: 1 kg čerstvej brokolice, 1 cibuľu, 200 dag citrónovej majonézy (recept č. 2), 2 mrkvy.Postup:Brokolicu uvaríme do mäkka a posekáme, pridáme nadrobno posekanú cibuľu a zmiešame s citrónovou majonézou. Dáme vychladiť, každú porciu ozdobíme kolieskami uvarenej mrkvy. 18. Brokolica na paprikePotrebujeme: 1 kg čerstvej brokolice, 1 zelenú, 1 červenú papriku a 1 lyžičku olivového oleja.Postup:Brokolicu obvaríme, v inom hrnci na lyžičke olivového oleja chvíľu podusíme papriky pokrájané na kocky a pridáme brokolicu rozdelenú na malé kúsky. Nesolíme, môžme posypať obľúbenou vňaťou. Konzumujeme samotné alebo s čiernym chlebom. 19. Citrónová brokolicaPotrebujeme: 1 kg brokolice, 2 zrelé citróny, lyžičku olivového oleja.Postup:Brokolicu vložíme do hrnca a zalejeme vriacou vodou. Varíme asi 5 minút, kým nieje brokolica svetlozelená. Na taniere rozložíme kúsky brokolice a poukladáme na ne na tenko pokrájané kolieska citrónu. Pokvapkáme olejom. 20. Slnečná brokolicaPotrebujeme: 1 kg brokolicových kvetov a koreňov, 1 zeler, 1 zväzok mladej cibuľky, 2 mrkvy, citrónová majonéza (recept č. 2).Postup:Brokolicu uvaríme a posekáme, zopár kvetov si necháme na oblohu, zeler pokrájame nadrobno, cibuľku na kolieska, mrkvu uvaríme a nakrájame na tenké rezance. Brokolicu, cibuľku a zeler zmiešame, pridáme dostatočné množstvo majonézy a môžme podávať. Obložíme mrkvou. 21. Zapekaná mrkvaPotrebujeme: 45 dag mrkvy, 45 dag vodnice, 1 zväzok mladej cibuľky, 2 petržleny, 1 lyžicu olivového oleja.Postup:Mrkvu a vodnicu posekáme nadrobno a udusíme do mäkka(cca 5-7 minút). Zmiešame s ostatnými prísadami, pokrájanými na kocky, Dáme do pekáča pokvapkaného olejom a pečieme na 180°C 30 minút. Ozdobíme petržlenom. Naspäť hore Naspäť na rubriku RECEPTY |