Minerály sú pre ľudské telo rovnako dôležité ako vitamíny!
Zohrávajú významnú úlohu pri metabolických procesoch, podporujú správnu funkciu tkanív, zabraňujú vzniku niektorých chorôb a posilnňujú obranyschopnosť organizmu.
Nakŕmme si imunitný systém:
1. V á p n i k:
Ľudské telo obsahuje tohto prvku najviac, asi 1,2 kg. Záleží na mohutnosti kostry, pretože je obsiahnutý predovšetkým v kostiach, zuboch, ale aj v krvi. Je dôležitý pre výstavbu a udržanie štruktúry kostnej hmoty, pre zuby, ovplyvňuje krvnú zrážanlivosť a činnosť nervových vlákien.
Hlavné zdroje: mlieko, syry, tvaroh, ale aj vajcia, strukoviny, a v menšom množstve karfiol a listová zelenina. Denná odporúčaná dávka kolíše od 800mg - 2000mg podľa obdobia a zdravotného stavu organizmu. Ľudský organizmus stráca denne asi 100mg vápnika. Z prijatého vápnika sa vstrebe len asi 50% a vstrebávanie je aj uzdravých ľudí individuálne. Vstrebávanie vápnika zo zažívacieho traktu podporuje strava bohatá na bielkoviny a vitamín D. Najmenšie straty vápnika sú v noci, stravu bohatú na vápnek je preto najlešie konzumovať na večeru.
2. Z i n o k:
Je prvok nevyhnutný na tvorbu bielkovín a enzýmov, čiže látok, bez ktorých by bola látková premena, a teda život človek nemožný. Ukázalo sa, že je potrebný aj pri látkovej premene cukrov. Človek môže trpieť nedostatkom zinku pri jeho nedostatočnom prívode v strave, pri zlom vstrebávaní, ku zvýšeným stratám môže dôjsť aj pri ochorení obličiek, pečene, po operáciách, v dôsledku väčšej straty krvi alebo veľkého stresu. Nedostatok zinku signalizuje: nechutenstvo, rôzne prejavy na koži, hnačky, porucha imunity, zlé hojenie rán a zlomenín. Už kedysi dávno s rany a zlomeniny liečili podbeľom, rastlinou s vysokým obsahom zinku - a tak ľudovú múdrosť potvrdili aj novodobé štúdie. Znížené zhladiny zinku sa zistili pri srdcovom infarkte a zdá sa, že jeho prísun môže mať piaznivý vplyv na srdcový sval, ale aj mozog. Určitý protisklerotický účinok s najnovšie pripisuje viacerým nerastným prvkom - okrem zinku aj mangánu, horčíku a vanádu. Celkové množstvo zinku v ľudskom tele je asi 3-3g. Strava rozumne sa stravujúceho človeka obsahuje asi 12mg zinku, čo je o niečo viac ako denná odporúčaná dávka.
Najbohatšie na zinok sú: huby, strukoviny, otruby a kvasnice.
3. H o r č í k:
Len v posledných rokoch sa zistilo, aký dôležitý je pre ľudské telo. Organizmus dospelého človeka obsahuje asi 25g tohto prvku. Približne polovica je viazaná na kostné tkanivo, druhá polovica je uložená vnútri buniek a iba jedno percento z celého množstva je v mimobunkovej telesnej tekutine. Horčík je nevyhnutný pri tvorbe telesných bielkovín a od jeho prítomnosti je závislých asi 300 enzýmov. Pôsobí na svaly platničiek a ovplyvňuje funkciu sťahov a uvoľnení svalového aparátu. Spolu s vápnikom a fosforom výrazne ovplyvňuje aj tvorbu a funkciu zdravej kostnej hmoty. Denná odporúčaná dávka horčiku je 6mg na 1kg hmotnosti za 1 deň, čiže priemerne450-500 mg.
Najviac horčíka obsahuje: listová zelenina, ovsené vločky, mandle a orechy.
4. S e l é n:
Pred niekoľkými rokmi sa zistilo, že spolu so sírou je dôležitý pre dobrý zdravotný stav človeka a je potrebnou súčasťou jeho výživy. Nedostatok selénu v strave a potom aj v roganizme sa začal dávať do súvislosti s niektorými chorobami. Výskumy nasvedčujú, že ľudias nižšou hladinou selénuv krvi preukázateľne častejšie trpia na srdcové a cievne choroby vrátane infarktu, postihuje ich viac vírusových ochorení a majú vyšší výskyt nádorov. Selén nás chráni aj pred niektorými ťažkými kovmi ako je olovo, kadmium, ortuť a pred nebezpečnými zlúčeninami ako sú dusičnany alebo kyanidy. Tvorí s nimi väzby, ktoré sa z organizmu ľahšie vylučujú a sú tak menej škodlivé. Selén zvyšuje aj účinnosť enzýmov, ktoré umožňujú organizmu zbaviť sa škodlivých látok. Pozitívny vplyv vyšších koncentrácií selénu v krvi môže podporiť dostatočný prívod vitamínov, najmä C, A, E. Okrem toho, že nás selén chráni pred škodlivými produktmi, vieme, že môže brzdiť aj processtarnutia. Optimálny denný príjem selénu u človek je asi 150-300mg.
Na selén sú bohaté: celozrnné obilniny, ovsené vločky, reďkovka, hrach, pór, cesnak, cibuľa a paprika. (A morské ryby..)
Stručný prehľad dôležitých minerálov, ich odporúčaných denných dávok a obsah v potravinách nájdete v tejto tabuľke: Najdôležitejšie minerály