Musíte len začať! |
Základy správneho stravovania (túto kapitolu práve čítate) |
Glykemický index |
Glykemický index - pomocná tabuľka |
Pyramída správneho stravovania |
Ako cvičiť ak začíname?
|
Táto kapitola je
stručným zhrnutím toho najdôležitejšieho. |
Chémia, samá chémia! |
Samé konzervačné látky, aromatické a farbiace
prísady, umelé sladidlá a pasterizácia, homogenizácia, zamysleli ste sa niekedy, čo jete?
Aspoň doma by sme sa mohli takým potravinám vyhýbať.Klasické sladkosti nám síce chutia,
a určite sa nikdy nezamýšľame nad tým, že tá čokoládka je chemicky spracovaná, obsahuje
rafinovaný cukor a mnohokrát ešte navyše pridajú náhradné sladidlá(sacharín, cyklamát, aspartám, neotam, fenylalanín..) ale ich výmenou
za ovocie, čerstvé i sušené, nielen ulahodíme chuťovým bunkám, ale namiesto chémie príjmeme
vitamíny!
|
Aké mäso jesť: |
Prečo zabudnúť na polotovary, či chemicky spracované
potraviny, asi pochopíme hneď. Ale mnohí, sa asi pýtajú, prečo vlastne nejesť mäso - mastné, údené
a bravčové vôbec. Zvlášť,
keď väčšina z nás bola "odchovaná" na rezňoch, šunke, klobáskach, oškvarkoch, slanine, či
údenom. Pretože vysoký obsah živočíšnych bielkovín a tukov s nasýtenými mastnými kyselinami
- cholesterolom, a soľ v pokrmoch z nich, je príčinou väčšiny vašich ochorení
(napr. vysokého krvného tlaku, vysokého cholesterolu, žlčových kameňov, a samozrejme - obezity..).
Ak je vám zdravie milé a chcete sa zbaviť prebytočných kíl, začnite konzumovať ryby, kuracie prsia, kvalitnú
kuraciu šunku (neúdenú!!!), morčacie prsia a šunku, výnimočne mäso jahňacie, teľacie. Ďalej môžete ako zdroje
bielkovín vykryť obilninami, strukovinami, a olejnatými
jadrami i semenami (mak, orechy, oriešky, ľan, slnečnica, tekvica...). Najvýznamnejšia je v tomto
smere sója. Je to niečo ako mäso v strukoch, ak dbáme na zloženie a to ešte za super cenu!
Prekyslenie organizmu? |
Naša krv, podobne ako mlieko, je z 20% kyslá, ale až 80% alkalická, čiže zásaditá.
Keď konzumujeme prevažne
potraviny zvyšujúce kyslosť vnútorného prostredia, organizmus sa bráni zvýšeným vylučovaním
vápnika z kostí i zubov. Trvalé prekyslenie organizmu vedie ku vzniku chorôb. Preťažené sú
najmä orgány vylučovacie, predovšetkým obličky. Najväčší podiel na odpadových látkach
v tele má kyselina močová, ktorá sa usadzuje v kĺboch a kostiach(vzniká nepríjemná
choroba "dna"). Cholesterol je takisto chemická zlúčenina kyselín. Z toho vyplýva
, že ak si chceme zachovať vnútorné prostredie organzmu v rovnováhe, príjem kyslých
a zásaditých potravín by mal byť v pomere 1:4. Na štyri diely zásaditej potravy
si môžme dovoliť skonzumovať jeden diel kyslej. Nuž a medzi kyslo reagujúce potraviny patrí
aj mäso. Ale pozor, nemusíte sa stať vegetariánmi, aké mäso je vhodné, nájdete/čítali ste
vyššie.
|
| Ďalšie kyslé potraviny: |
Ďalej sú to všetky živočíšne tuky, rafinované oleje acukor, biely chlieb
i pečivo, cestoviny z bielej múky, čokoláda a soľ a niektoré druhy ovocia
(tie však majú mnohé iné nenahraditeľné funkcie pri prísune enzýmov, vitamínov a nerastných
látok!). Neutrálny je banán, melón, sladké jablká, paradajky. Zásadito reagujú jedlé
gaštany, pšeničné otruby a klíčky, zemiaky, cesnak, cibuľa, zelenina, sója.
|
VODA.. |
Kupované malinovky
a "sladké vody", či už so zníženou energetickou hodnotou, alebo nie, obsahujú samú chémiu.
Počet "éčiek" stále stúpa
(stabilizátory E466, chemické konzervačné látky E202,E211, náhradné sladidlá E950,E951,E952,
E954, farbivá E129,E160a,E160e, E150d, kyseliny, napr. kyselina fosforečná E338
- obsahujú ju "koly" ...atď), je ich naozaj veľa, a možu spôsobiť aj rakovinu!
Ale najväčším zlom, prečo ich naozaj neodporúčam piť, je prostý fakt, že sú príliš sladké a neraz sú
príčinou našej obezity práve ony! Voda, obyčajná voda z vodovu, nesladená neperlivá minerálka a čaj
(ovocný, bylinkový), to sú zázraky, ktoré vám pomôžu schudnúť. Príliš sladké a perlivé nápoje, káva,
čierny čaj, sladené džúsy atď. v našom organizme len zadržiavajú vodu a zvyšujú kalorický príjem.
Konzumáciou 2-3litrov tekutín denne, zložených z čistej vody alebo neperlivej minerálky a nesladeného čaju,
vám zrýchli metabolizmus! Vaše telo už po pár dňoch stratí aj pár kíl - odpuchne, zbaví sa prebytočnej vody
a s každým ďalším dňom o trošku zrýchli váš metabolizmus a dá ho do poriadku. Ako si ešte zrýchliť metabolizmus?
Dočítate sa v jednej z ďalších kapitol.
|
Pitný režim: |
Nikdy by sme nemali zabúdať na pitný režim. Zdravý človek, resp.
neurčí, či nepredpíše nikto inak, by mal v zime vypiť minimálne
2 litre a v lete 2-3 litre tekutín. Pokiaľ trpíte obezitou, vaše zdravie už je diskutabilné a pokiaľ
vám to nepredpíše lekár inak, je potrebné zvýšiť tento príjem aj o celý liter!
Tekutiny - v pomere celkovej prijatej potravy
denne by to malo byť cca 70% tekutej,a 30% zahustenej stravy. V lete kôli stratám tekutín v dôsledku horúčav je tento
pomer nevyhnutný aby sme neboli dehydrovaní. Ak sme sa rozhodli jesť zdravo a schudnúť,
potom jeden z hlavných bodov k dosiahnutiu cieľa je práve pitný režim.
Ak počas dňa pocítime smäd, je to varovný signál organizmu. Ak je smäd silný, môže nám
chýbať až do dvoch litrov tekutín. Sme na najlepšej ceste k dehydratácii. Účinný liek proti
takýmto prípadom, je predchádzať im. Nosiť si v taške vždy aspoň niečo malé na pitie!
Ak naozaj chceme schudnúť, mali by sme poznať nielen super recepty na jedlá,
ktoré môžme jesť bez obmädzenia a rizika priberania na váhe, ale aj pár indícií, ako jesť
samotné jedlo.
Jesť päť až šesť krát denne, to je základ zdravého stravovania a okrem iného, si pravidelným jedením v 2-3
hodinových intervaloch zrýchlite metabolizmus!
A začnime raňajkami. Nikdy by sme nemali vynechať raňajky.
Tí, ktorí mate problémy s raňajkami, pretože
nedokážete zjesť niečo tak skoro po prebudení, skúste vypiť hneď ako vstanete pohár minerálky, čistej vody alebo pomarančového
čaju. Žalúdočné šťavy sa dajú do činnosti a tak vám aj lepšie vytrávi. Denný príjem potravy
si skúste rozdeliť aspoň na 5 častí. Obed by mal byť najvýdatnejší. Na večeru najlepšie
niečo málo sacharidové, alebo nesacahridové .
Veľakrát máme pocit, že "máme na niečo chuť". Zamieňame si tento pocit s hladom
a narýchlo si pripravíme, väčšinou úplne nezdravé jedlo. Vždy, keď vás prepadne takýto pocit, sa najprv
pozrit na hodinky, kedy som jedol naposledy? Ak vám do najbližšieho jedla zostáva viac ako hodina, nepúšťajte
sa ešte do ďalšieho chodu. Ak máme skutočne len na niečo chuť a
niesme hladní, siahnime po ovocí, alebo obľúbenej zelenine. A aj v prípade hladu nerabujme
hneď po najbližšom jedle v chladničke, ale premyslime si čo zjeme, aby sme neľutovali čo sme
to zase pojedli. Najviac sa vám osvedčí dopredu pripravený jedálniček. Nemáte ráno čas? Pripravujte si
jedálniček deň dopredu v čase, keď máte chvíľu voľna!
Pri jedle sa snažme vždy sedieť, nečítať, nepozerať televíziu. Nielen pre to,
že takto nepostrehneme kedy máme dosť a pocit sýtosti sa dostaví neskôr, ale zväčša jeme hltavo.
A to nieje prospešné hlavne pre náš žalúdok. Ak sme si nabrali jedla viac ako sme schopní zjesť,
resp. máme pocit sýtosti a tanier nieje prázdny, niesme povinní ho dojesť. Ak dojeme aj to,
čo už nevládzeme zjesť, máme potom nepríjemné pocity, ako prejedenie, výčitky svedomia, ale
aj celkový ťažký pocit na žalúdku.
Ďalšia rada, ak sme sa rozhodli nejesť cukor v akejkoľvek forme,
či iné pochutiny a ocitneme sa na oslave, nepodliehajme lákaniu hostiteľov. Z ponuky nápojov
si vyberme buď minerálku, alebo nesladený čaj, ak máme na výber, namiesto chlebíčkov si dajme
šalát, alebo iné vhodné jedlo. V kabelke si môžeme doniesť jedlo to terénu, a nepozorovane ho zjesť.
Majme vždy v rukáve dobrú výhovorku, ako napr. zdravotné príčiny prečo "ďakujem, neprosím si". |
>>_Ďalej_>>
|