:: Home         :: Náš tip!        :: Ako schudnúť    :: Vzorový jedálniček      :: RECEPTY        :: Zdravo    
:: Reportáže     :: Šťavy a nápoje      :: Výživové tabuľky      :: Rady      :: Kontakt


Musíte len začať!
Základy správneho stravovania
Glykemický index  (túto kapitolu práve čítate)
Glykemický index - pomocná tabuľka
Pyramída správneho stravovania
Ako cvičiť ak začíname?

ČO JE TO GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVÍN
S tým výrazom sa už stretol asi každý. Napriek tomu je stále veľa ľudí, ktorí, práve tí, ktorým by na tom malo najviac záležať, ho úplne ignorujú. Ako je to možné?
Jeho autor je David Jenkins. Jeho názov je odvodený od glykémie, výšky krvného cukru - glukózy v krvi. Áno, cukor je v tomto prípade jedným z najdôležitejších výrazov. Cukor totiž predstavuje pre telo najväčší zdroj energie. Tu ale POZOR. Príjmom cukru dodáme telu energiu, lenže vo forme cukrov, ktorá sa v krvi premení na glukózu. A práve tým nastávajú problémy. Ak je ho nedostatok, telo vyšle signál - hlad. Ak ho je prebytok, telo vyšle inzulín (hormón, ktorý produkuje pankreas) a ten glukózu spracuje a zníži. Lenže pri spracuvávaní ju pri dostatku-prebytku ukladá vo forme zásob a to jedinej formy akú pozná. TUK. A práve tu nastáva najväčší problém, človek dnešnej doby sa stravuje tak, že je tento dostatok-prebytok na dennom poriadku, alebo takmer stále. Nastáva smutný kolotoč, zvýšili sme krvný cukor, tak ho telo prudko zníži inzulínom, zároveň uloží vo forme tuku, to zníženie spôsobí až vlčí hlad, človek dopĺňa energiu zas niečim nevhodným a sme na začiatku :-(
EŠTE RAZ A JEDNODUCHŠIE, ČO JE GI?
Glykemický index je rýchlosť, akou sa z danej potraviny zvýši hladina krvného cukru.
Čiže čím je toto číslo väčšie, tým menej vhodná potravina pre chudnutie a vhodnejšia žiaľ na priberanie.
AKÉ ČÍSLA TO SÚ
Nieje nutné poznať presné hodnoty GI každej jedinej potraviny, stačí, ak budete vedieť akúsi "hranicu". Najdôležitejšie je vedieť, že napríklad potraviny s GI nad 70, 75 je pri chudnutí najlepšie z jedálnička vylúčiť úplne, alebo si z nich len výnimočne dopriať len kúsoček, aj to určite nie na prázdny žalúdok! Tabuľky s výškou GI potravín nájdete na internete, alebo si môžete kúpiť literatúru, ktorá sa tomu venuje, ten internet vám ale bude bohato stačiť. Je možné, že sa navzájom tabuľky z rôznych zdrojov budú mierne líšiť, tým sa netrápte pamätajte hlavne na to, že ak chcete schudnúť, tým s vyšším GI sa vyhýbajte!


>>_Ďalej_>>



© Copyright Seli 2010