:: Home         :: Náš tip!        :: Ako schudnúť    :: Vzorový jedálniček      :: RECEPTY        :: Zdravo    
:: Reportáže     :: Šťavy a nápoje      :: Výživové tabuľky      :: Rady      :: Kontakt


Recepty z TOFU:

Nielen najplnohodnotnejšou, ale hlavne najchutnejšou "náhradou" mäsa, je TOFU.
Obsahuje vysoký podiel kvalitných bielkovín bez cholesterolu a s obsahom lecitínu, má vysoký obsah vápnika a železa. Nie všetci vieme, ako tofu pripraviť, mnohí nepoznajú viac ako 1-2 recepty. A pritom je toľko možností! Šaláty, polievky, omáčky k cestovinám i zemiakom, zapekané, restované, mixované... Niektoré z nich, nájdete aj na tejto stránke
.


1. TOFU polievka s cibuľou



Potrebujeme: 1 veľkú cibuľu, resp. 2 menšie, 4 zemiaky, rastlinný olej, 150g bieleho TOFU, sójovú omáčku, rascu, majoránku, soľ, mletú červenú papriku a petržlenovú vňať.1 lyžicu ovsených vločiek alebo na kocky pokrájaný krajec chleba.

Postup:Pokrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme rascu a nadrobno pokrájané tofu. Pokvapkáme sójovou omáčkou, pridáme mletú červenú papriku a pokrájané zemiaky. Zalejeme vodou a varíme. Keď už máme zemiaky mäkké, polievku dochutíme soľou, majoránkou a posekanou petržlenovou vňaťou. Pri podávaní môžme polievku posypať nasucho opraženými ovsenými vločkami (alebo malými kockami chleba).




2. Marinované TOFU s paradajkami



Potrebujeme: 600 g paradajok, 200g TOFU, 1 cibuľu, 2 lyžice soli, mleté korenie podľa chuti, citrónovú šťavu, rastlinný olej.

Postup:Tofu pokrájame na kocky, dobre posolíme a zalejeme vodou, necháme marinovať pribl. 24 hodín. Paradajky nakrájame na tenké plátky a cibuľu na malé kocky. Pridáme tofu, okoreníme, dobre premiešame. Nakoniec pokvapkáme olejom a citrónovou šťavou.


3. Pravý macedónsky šalát



Potrebujeme: 50g bieleho TOFU, 1 malú cibuľu, 4 sterilizované uhorky, 200g hlávkovej kapusty, 4-5 polievkových lyžíc hrášku /mrazeného alebo čerstvého/, 5 pol. lyžíc kečupu, 2 pol. lyžice rastlinného oleja, štipku medovky, sójovú omáčku.

Postup:Tofu pokrájame na malé asi centimetrové kocky a pokvapkáme ich sójovou omáčkou. Nadrobno posekáme aj cibuľu a uhorky, kapustu si nakrájame na rezance. Pridáme ostatné suroviny a dobre premiešame. Podávame ako hlavné jedlo, bez príloh.


4. TOFU na sladký spôsob



Potrebujeme: 250g bieleho TOFU, 200g strúhaného kokosu, 1 vanilínový cukor, 50g hrozienok, 3 pol. lyžice medu, 1 ovocný jogurt (napr. jahodový).

Postup:Tofu rozmrvíme prstami, pridáme kokos, vanilkový cukor, med, jogurt a vopred namočené hrozienka do vody aj s vodou. Dobre premiešame. Masu môžme podávať samotnú v dezertných pohároch posypanú drobným ovocím, alebo ako plnku do palaciniek, či lístkového cesta.


5. TOFU koktail



Potrebujeme: 250g popučeného TOFU, 7 dcl vody (alebo mlieka), 3 pol. lyžice medu, 1-2 hrnčeky čerstvého, alebo mrazeného ovocia, 1,5 pol. lyžice citrónovej šťavy, štipku soli.

Postup:Všetky suroviny spolu rozmixujeme v mixéri a môžme podávať! Ak je koktail príliš hustý, môžme zriediť ešte vodou (aj mliekom), alebo naopak, zahustiť s tofu.


6. TOFU omáčka k cestovinám



Potrebujeme: 230g údeného TOFU (dostať kúpiť bežne v obchodoch-už balený), 1 veľké lečo, 1 hrnček hrášku, 1 väčšiu cibuľu, sójovú omáčku, 1 paradajkový pretlak, 2 pol. lyžice olivového oleja, čerstvá alebo sterilizovaná kápia na ozdobu, tvrdý syr (eidam) na strúhanie

Postup:Tofu pokrájame na drobné kocky, pokvapkáme sójovou omáčkou a necháme postáť cca 2 hodinky. Potom ich prudko opečieme na oleji, pridáme polokolieska cibule, lečo, hrášok a kečup. Necháme povariť. Podávame k cestovinám, ozdobíme kúskami kápie a posypeme /ešte horúce/ strúhaným syrom.


7.Cesnaková nátierka s TOFU



Potrebujeme: 200g údeného TOFU, 150g syrokrému (karička, bambino), 1 biely jogurt, 6 strúčikov cesnaku.

Postup:Syrokrém a jogurt dobre vymiešame, pridáme najemno nastrúhané tofu a pretlačený cesnak. Dobre premiešame. Výborne chutí na čiernom chlebe. Na tento spôsob si môžme urobiť aj chrenovú nátierku, kde namiesto cesnaku pridáme 1dcl nakladaného chrenu.


Pár receptov s TOFU nájdete aj v týchto rubrikách:

Recepty od tety Slávky
Recepty zo zeleniny



Naspäť hore

Naspäť na rubriku RECEPTY


© Copyright Seli 2010