Volám sa Slávka a túto stránku navštevujem dosť často. Rada varím a vymýšľam nové recpety,
experimentujem, inšpirujem sa receptami z rôznych médií a rada ich aj obmieňam. Mám aj vlastnú kuchárku. Dostala som možnosť obohatiť
túto stráku o nové recepty, preto v tejto špeciálnej rubrike nájdete rôznorodé recepty z mojej kuchárky, samozrejme, nie všetky sú
pôvodné. Dúfam, že sa vám budú páčiť a ak máte aj vy, recept, s ktorým by ste sa radi pochválili,
napíšte mi. Prajem vám dobrú chuť!
Zemiakové recepty:
1. Plnené zemiaky
Potrebujeme: 8 veľkých zemiakov (alebo podľa počtu osôb - potom viac/menej aj surovín), 300 g uvareného hrášku, 400 g taveného syra, muškátový oriešok, veľký paradajkový pretlak, 3 lyžice oleja.
Postup:Zemiaky dobre poumývame, uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Potom z vychladnutých zemiakov zrežeme vrch, vydlabeme vnútro asi do hrúbky 1 cm a ošúpeme ich. Posolíme. Vnútro zo zemiakov prelisujeme, alebo rozmixujeme. Kašu zmiešame so syrom, ochutíme muškátovým orieškom a rozdelíme na polovice. Medzitým uvaríme hrášok, scedíme ho a tiež rozmixujeme. Jednu polku zemiakovej hmoty zmiešame s pretlakom a druhú s hráškom. Pripravené zemiaky ponatierame zvonka olejom, striedavo naplníme a uložíme na pekáč. Pečieme 20 minút, potom rúru vypneme a necháme dôjsť ešte 10 minút. Podávame.
2. Zemiaky zapekané s paradajkami
Potrebujeme: 2900 g zemiakov, 50 ml mlieka, 100 g hrubej múky, 1 vajce, 4 paradajky, 150 g tvrdého syra, mleté čierne korenie, soľ, olivový olej na vymastenie pekáča, rôzne vňate.
Postup:Zemiaky umyjeme a tretinu z nich uvaríme v šupke v osolenej vode. Neprevariť! Keď vychladnú, olúpeme ich a najemno nastrúhame. Ostatné zemiaky (surové), olúpeme, nastrúhame na jemnom strúhadle a vodu, čo pustia, zlejeme. Surové aj varené zemiaky pomiešame, pridáme mlieko, vajce, múku, peper asoľ. Vypracujeme hladné cesto. Misu na pečenie omastíme olejom a naplníme cestom. Na vrch poukladáme všetky paradajky pokrájané na kolieska. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 200 ° C do zlatista. Potom posypeme strúhaným syrom a necháme ho v rúre trošku roztaviť. Pred podávaním ozdobíme rôznymi vňaťami podľa chuti.
Paradajkové recepty:
1. Cestoviny z paradajkovou omáčkou
Potrebujeme: 500 g cestovín "vrtuľky", 2 paradajky, paradajkový pretlak (3 pl), soľ, olej, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 paprika, 2 sladkokyslé uhorky, štipku cukru, zeleninový vývar, múka na zahustenie, petržlenovú vňať.
Postup:
Cestoviny uvaríme v osolenej vode, scedíme, odkvapkáme. Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľku, pridáme prelisovaný cesnak, pásiky papriky, kolieska paradajok a paradajkový pretlak. Zmes za stáleho miešania chvíľu dusíme, potom zalejeme vývarom a osolíme. Pridáme nadrobno nakrájané uhorky, pomiešame a chvíľu povaríme. Omáčku zahustíme múkou rozmiešanou v troške vody, dochutíme cukrom. Na tanieroch pripravené množstvá cestovín polejeme omáčkou a posypeme vňaťou.
2. Lahodná paradajková polievka
Potrebujeme: 600 g paradajok, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 1/2 zelenej papriky, 1/2 čaj. lyžičky bazalky a tymiánu, 1 pol. lyžicu olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie, 1/2 čaj. lyžičky hnedého cukru, 150 g tofu špeciál.
Postup:Cibuľku s cesnakom speníme na oleji, pridáme pokrájané paradajky a papriku, krátko podusíme. Osolíme, okoreníme, ocukríme a spolu varíme 10 minút. Nakoniec pridáme na kocky pokrájané tofu. Trošku si môžme nechať a postrúhať ním horúcu polievku na tanieri.
Mrkové recepty:
1. Mrkva s brokolicou
Potrebujeme: 1 kg mrkvy, 1 menšiu brokolicu, 4 vajcia, 2 bobkové listy, 2 lyžice octu, 100 g strúhanky, 4 lyžice olivového oleja, soľ, listy šalátu na ozdobu.
Postup:Mrkvu očistíme a umyjeme. Do hrnca dáme vodu, osolíme ju, pridáme ocot, bobkové listy a celé mrkvy uvaríme domäkka. Brokolicu opláchneme pod tečúcou vodou, rozoberieme na ružičky a v osolenej vode ju asi 3 minúty povaríme. Vajcia uvaríme natvrdo, necháme mierne vychladnúť, olúpeme a na polovice rozkrojíme. Na panvici zohrejeme olej, prudko opražíme strúhanku, nesmieme ju pripáliť (aj po vypnutí ohňa je panvica vriaca a strúhanka sa praží ďalej!). Na tanieroch uložíme uvarené mrkvy, brokolicu, vajcia, ozdobíme kúskami listov šalátu, posypeme strúhankou a okvapkáme olejom. Čas prípravy je asi 20 minút. Dobrú chuť.
2. Mrkvová pena
Potrebujeme: 1/4 l smotany na šľahanie, 60 g práškového cukru, 300 g mrkvy, 40 g hrozienok, citrónovú šťavu.
Postup:Reďkovku postrúhame, osolíme, pridáme tymian a uvaríme vo vode. Vývar
scedíme, pridáme doň svetlú zápražku a necháme zovrieť. Na záver primiešame jogurt a
korenie.
Tofu recepty:
1. Puding tofu
Potrebujeme: 1/2 kg bieleho tofu, 1/4 l mlieka, 2 pol. lyžice práškového cukru, 1 vanilkový cukor, ananás (alebo kompót), višne (alebo kompót).
Postup:Tofu vymiešame s mliekom a vanilkovým cukrom na hladký krém. Pridáme namalé kúsky pokrájané višne a ananás, premiešame. Dáme do pohárov a ozdobíme kockami ovocia, môžme pokvapkať šťavou z kompótu (ak sme použili kompót).
2. Tofu guláš
Potrebujeme: 160 g bieleho tofu, 20 g cibule, 400 g zemiakov, 120 g koreňovej zeleniny, 2 pol. lyžice oleja, 2 pol. lyžice hladkej múky, 1 strúčik cesnaku, 2 čaj. lyžičky sójovej omáčky, meltú rascu, majoránku a mletú červenú papriku, petržlenovú vňať a soľ.
Postup:Zemiaky umyjeme, ošúpeme, pokrájame na kocky, pridáme rascu, soľ a uvaríme vo vode do polomäkka. Koreňovú zeleninu pokrájame na kocky, podusíme na oleji, pridáme k zemiakom a spolu varíme. Zahustíme na sucho opraženou múkou. Tofu pokrájame na kocky, ochutíme sójovou omáčkou, prelisovaným cesnakom, paprikou, soľou a na pokrájanej spenenej cibuľke chvíľu osmažíme. Osmažené tofu zmiešame s polievkou a varíme ešte 10 minút. Krátko pred dovarením pridáme majoránku a posekanú vňať.
Paprikové (zavárané) recepty:
1. Zavárané plnené papriky kapustou
Potrebujeme: 2 kg paprík(najlepšie sú také žlté, okrúhle), 1 kg bielej kapusty, soľ, rasca. Na nálev: 2 l vody, 1 pohár cukru, 1 pohár octu, 1 deko.
Postup: Papriky vyčistíme (vcelku) a umyjeme. Kapustu nadrobno pokrájame, osolíme, posypeme rascou, premiešame a necháme postáť. Potom ju vyžmýkame a naplníme papriky. Uložíme do pohárov, zalejeme horúcim nálevom, uzavrieme. Sterilizujeme asi 40 minút.
2. Zaváraný paprikový šalát
Potrebujeme: 2 kg paprík, 1 deko, 5 - 6 strúčikov cesnaku, 2 lyžice cukru, zelerovú vňať.
Postup:Ppriky vyčistíme, umyjeme a pokrájame na pásiky, dáme do hlbšej misy. Deko zmiešame s cukrom a s nadrobno posekaným cesnakom i vňaťou, posypeme ním pripravenú papriku, premiešame. Zmes naplníme do pohárov, zalejeme studenou vodou, uzavrieme. Sterilizujeme 10 minút.
Iné zeleninové recepty:
1. Kelový prívarok
Potrebujeme: 600 g kelu, soľ, rastlinný olej, 40 g hladkej múky, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, mletú rascu, mleté čierne korenie, majorán.
Postup:Očistený a umytý kel pokrájame na rezance, vložíme do vriacej osolenej vody a uvaríme do mäkka. Z oleja, nadrobno posekanej cibule, hladkej múky a mletej rasce pripravíme bledú zápražku, zalejeme ju vychladnutou vodou z uvareného kelu a povaríme. Takto pripravenú zápražku zmiešame s kelom a ešte chvíľu varíme. Nakoniec dochutíme prelisovaným cesnakom, mletým čiernym korením a majoránom. Vhodnou prílohou sú zemiaky alebo celozrný chlieb.
2. Dusená zelenina
Potrebujeme: 1 menší karfiol, soľ, 300 g brokolice, 100 g mrazenej zeleniny (hrášok, mrkva, kukurica, petržlen..), 1 lyžica sójovej omáčky, 2 strúčiky cesnaku.
Postup:Umytý, na ružičky rozobratý karfiol krátko povaríme v osolenej vode. Potom ho vyberieme a preložíme do vhodnej nádoby na dusenie. Pidáme ružičky brokolice, mrazenú zeleninu, soľ, sójovú omáčku a trošku vody z karfiola, v ktorej sme rozmiešali prelisovaný cesnak. Premiešame a prikryté udusíme domäkka.
3. Zelninová pochúťka
Potrebujeme: 2 mrkvy, 1 pór, 1 cibuľu, 1/2 čaj. lyžičky tymiánu, 300 g tofu, 2 pol. lyžicu olivového oleja, soľ, pikantnú mletú červenú papriku, 150 g kyslej smotany a citrónovú šťavu.
Postup:Pokrájané tofu osolíme a okoreníme paprikou. Olej rozdelíme na 2 dávky. V jednej osmahneme tofu a v druhej orestujeme všetku zeleninu pokrájanú na drobno ochutenú tymiánom. Keď je zelenina mäkká, pridáme kyslú smotanu a neskôr citrónovú šťavu. Do dusenej zeleniny primiešame osmažené tofu. Zmes dochutíme soľou a paprikou. Podávame s ryžou.
Naspäť hore
Naspäť na rubriku RECEPTY
|