:: Home         :: Náš tip!        :: Ako schudnúť    :: Vzorový jedálniček      :: RECEPTY        :: Zdravo    
:: Reportáže     :: Šťavy a nápoje      :: Výživové tabuľky      :: Rady      :: Kontakt

Recepty zo zemiakov na rôzne spôsoby:

Zemiaky patria svojim významom medzi najdôležitejšie plodiny sveta. Obsahujú 75-80% vody, veľké množstvo sacharidov, bielkoviny, vitamín C (nové zemiaky ho majú 3x viac ako zimné), vitamíny B1 aB2. Taktiež nerastné látky ako draslík, síra, horčík, železo a veľa vápnika. Ak sú na zeiakoch klíčky, alebo sú zelené, nekonzumujme ich, obsahujú totiž jedovatý solanín. Niektorý ľudia jedia zemiaky aj surové, ale väčšina z nás pečené, varené, dusené, grilované.. Najzdravšie sú pripravené dusením, ako napr. knedle, a tiež varením v šupke. Vtedy si zachovajú nielen najviac živín, ale aj pôvodnú chuť.

1. Domáce chipsy

Potrebujeme: 6 stredne veľkých zemiakov, 1 lyžicu vegety, 1 lyžicu korenia (podľa chuti, rasce, tymianu, majoránu..), 2 lyžičky jemne mletej celozrnej múky.

Postup:Zemiaky dobre očistíme, ponecháme v šupke. Potom ich pokrájame na plátky. Vegetu, korenie a múku premiešame a posypeme nimi zemiaky. Zemiaky položíme na nepripekavý plech a pečieme 30-40 minút v rúre. Takto pripravené zemiaky nahradia klasické chipsy alebo hranolčeky. Sú ale pripravené bez tuku a vyprážania!


2. Zemiakový šalát

Potrebujeme: 50 dag zemiakov, 20 dag zeleného hrášku, 2 mrkvy, 1 petržlen, kúsok zeleru, 2 kyslé uhorky, 1 jablko, 1 väčšiu cibuľu, 20 dag sójovej majonézy(recept.č 1), ocot, mleté čierne korenie, cukor, soľ.

Postup:V šupke uvarené zemiaky pokrájame na kocky. Mrkvu, petržlen a zeler uvaríme v osolenej vode, neskôr pridáme zelený hrášok. Mäkkú zeleninu scedíme, pokrájame na kocky, pridáme pokrájanú uhorku, cibuľu a jablko. Primiešame majonézu, osolíme, ochutíme octom, cukrom, korením-podľa chuti.


3. Pečené zemiaky

Potrebujeme: 50 dag zemiakov, 2 lyžice oleja, rascu, soľ.

Postup:Na olejom pomastenom plechu poukladáme rozštvrtené olúpané zemiaky, osolíme a posypeme rascou. Pečieme vo vyhriatej rúre. Podávame s acidofilným mliekom.

4. Zemiaková polievka

Potrebujeme: 25 dag zemiakov, 2 lyžice paradajkového pretlaku, 1 malý zeler, 1 dl bieleho vína, 2 žĺtky, 2 cibule, 4 lyžice oleja, bobkový list, tymian, muškátový orech, soľ.

Postup:Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme postrúhaný zeler a paradajkový pretlak, bobkový list, na kocky pokrájané zemiaky a zalejeme vodou. Varíme na miernom ohni. Hotové odstavíme, vlejeme žĺtky rozšľahané vo víne, ochutíme soľou, postrúhaným muškátovým orechom a tymianom.

5. Zemiaková na kyslo

Potrebujeme: 40 dag zemiakov, 4 lyžice hladkej múky, 2dl kyslého mlieka (môže byť aj acidofilné alebo jogurt), 2 bobkové listy, citrónovú šťavu, kôpor a soľ.

Postup:Na kocky nakrájané zemiaky dáme variť do osolenej vody s bobkovými listami. Múku rozhabarkujeme v mlieku a prilejeme k polomäkkým zemiakom. Dovaríme a dochutíme citrónovou šťavou, posekaným kôprom a soľou.

6. Guláš zo zemiakov

Potrebujeme: 50 dag zemiakov, 1 cibuľu, 2 veľké papriky, 2 paradajky, 1 strúčik cesnaku, 2 lyžice oleja, rascu, mletú červenú papriku, soľ. Postup:Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme červenú papriku, zalejeme studenou vodou a zamiešame. Zemiaky pokrájané na kocky dáme variť do tejto "polievky". Pridáme prelisovaný cesnak, rascu a dolejeme vodu, ak nechceme mať polivku príliš hustú. Pred dovarením pridáme pokrájanú papriku a paradajky, dochutíme.

7. Zemiak vegetarián

Potrebujeme: 40 dag zemiakov, 25 dag cvikly, 20 dag uhoriek, 40 dag jabĺk, 10 dag čerstvých húb, 2 dl bieleho vína, 2 lyžice oleja, citrónovú šťavu, soľ.

Postup:Zemiaky pokrájané na kocky, cviklu a uhorky podusíme na oleji domäkka, podlejeme vodou. Pridáme olúpané a pokrájané jablká, odobitne uvarené huby, premiešame a spolu zohrejeme. Pridáme víno, osolíme, polejeme citrónovou šťavou a podávame.

8. Francúzske zemiaky

Potrebujeme: 1 kg zemiakov, 5 lyžíc oleja, 1 cibuľu, 4 vajcia, 12 dag tvrdého syra, 3 dl kyslej smotany, soľ.

Postup:V šupke uvarené zemiaky očistíme a pokrájame na kolieska. Na oleji speníme pokrájanú cibuľu. Do vymastenej ohňovzdornej mis ukladáme zemiaky, natvrdo uvarené a na kolieska pokrájané vajcia, ktoré posypeme strúhaným syrom. Vrstvy striedame, každú z nich osolíme apokropíme olejom s cibuľkou. Zalejeme smotanou, v ktorej sme rozšľahali vjce a zapečieme v rúre.

9. Krúpovo-zemiakové fašírky

Potrebujeme: 50 dag zemiakov, 15 dag jačmenných krúpov, 3 lyžice ryže, 5 lyžíc oleja, 1 cibuľu, soľ.

Postup:Na kolieska pokrájané zemiaky zalejeme vodou, tak aby boli celkom zakryté. Uvaríme ich do mäkka a vo zvyšnej vode ich roztlačíme. Prisypeme predvarené krúpy a ryžu, dolejeme trochu vody a pomaly varíme domäkka. Kašu necháme vychladnúť aby stuhla. Na rozpálenom oleji opekáme kúsky kaše odkrajované lyžicou. Na tanieri môžme posypať podusenou cibuľkou.

10. Zemiakové pyré so sójovým mäsom

Potrebujeme: 1 kg zemiakov, 2 dl zeleninového vývaru, 2 cibule, 5 lyžíc oleja, 10 dag sójového mäsa, soľ.

Postup:Zo zemiakov uvarených v pare a oleja urobíme kašu-pyré. Zmiešame s pokrájanou cibuľou. Uvaríme sójové mäso v jemne osolenej vode. Pokvapkáme olejom a na tanieri posypeme mäsom kašu.

11. Zemiakové fašírky

Potrebujeme: 70 dag zemiakov, 30 dag celozrnej múky, 5 lyžíc sójovej múčky, 2 vajcia, 2 cibule, 1 hlávku cesnaku, 1 petržlen, 5 dag sterilizovaného hrášku, 5 lyžíc oleja, strúhanku, soľ.

Postup:Zemiaky uvaríme v pare a vytvoríme kašu. Pridáme vajcia, trochu strúhanky, celozrnú a sójovú múku, soľ, nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cenak, hrášok, postrúhaný petržlen a dobre premiešame. Z masy tvarujeme fašírky, obaľujeme ich v strúhanke, a vypražíme na oleji. Podávame s ryžou a paradajkovou omáčkou.

12. Zemakový koláčik

Potrebujeme: 20 dag uvarených zemiakov, 3 dag jemnej celozrnej múky, 20 dag hnedého cukru, 4 vajcia, 1 vanilínový cukor, 1 lyžicu oleja, zavárané čerešne(višne), 10 dag orechov.

Postup:Vajcia s hnedým cukrom a vanilínovým cukrom vymiešame do peny. Pridáme vychladnuté prelisované zemiaky, múku, pomleté orechy, olej a dobre premiešame. Cesto nalejeme na vymastený a vysypaný plech a poukladáme naň odkôstkované čerešne. Pečieme v mierne vyhriatej rúre. Vychladnutý múčnik posypeme práškovým cukrom. Mňam!

Naspäť hore

Naspäť na rubriku RECEPTY





© Copyright Seli 2010