:: Home         :: Náš tip!        :: Ako schudnúť    :: Vzorový jedálniček      :: RECEPTY        :: Zdravo    
:: Reportáže     :: Šťavy a nápoje      :: Výživové tabuľky      :: Rady      :: Kontakt

Niekoľko chutných omáčok:

Omáčky sú vynikajúcim spestrením k zemiakom, strukovinám alebo ryži. Niektoré sú výborné aj samotné. Mnohí ľudia rozumejú pod pojmom omáčka ochutený vývar z mäsa, či priamo ochutené mäso so šťavou. Tieto omáčky s takýmto významom nemajú nič spoločné. Majú výraznú chuť a arómu, dodajú šmrnc každému jedlu a sú ale bez mäsa!

1. Pórová omáčka



Potrebujeme: 5 pórov, 5 dl zeleninového vývaru, 5 lyžíc olivového oleja, 1 malú cibuľu, 2 lyžice celozrnej múky, 2 lyžice zemiakovej múčky, zázvor, soľ.

Postup:Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľku a na kolieska pokrájaný pór. Pomaly primiešame múku, prilejeme vývar a pridáme soľ a zázvor. Chvíľu podusíme. Potom zahustíme zemiačkovou múkou rozhabarkovanou v troche vody.


2. Paradajková omáčka



Potrebujeme: 1 veľký paradajkový pretlak (môžme použiť aj paradajkovú šťavu, 1 lyžicu múky, 1 malú cibuľu, 4 lyžice olivovéh oleja, 1 lyžičku bazalky, mleté čierne korenie, cukor a soľ.

Postup:Z múky a oleja urobíme svetlú zápražku. Pridáme cibuľu pokrájanú na tenké rezančeky. Pretlak zriedime s trochou vody a prilejeme k zápražke. Ak je príliš hustá, prilejeme ešte vody alebo naopak, múky. Osolíme, pridáme bazalku, čierne korenie a trochu cukru - podľa chuti.


3. Zelerová omáčka



Potrebujeme: 1 menší zeler, 5 dl zeleninového vývaru, 2 lyžice olivového oleja, 3 lyžice jemnej celozrnej múky, mleté čierne korenie, soľ.

Postup:Zeler uvaríme, prepasírujeme a dáme do svetlej zápražky. Zalejeme zeleninovým vývarom a varíme. Do hotovej omáčky pridáme na drobno posekanú zelerovú vňať a štipku korenia. Na tanieri môžme trochu posypať nastrúhaným petržlenom alebo mrkvou.

4. Jogurtová omáčka - dresing



Potrebujeme: 1 biely jogurt, 4 lyžice sójovej majonézy(recept č. 1), 3 lyžice kečupu, 1 lyžicu jablčného octu, šťavu z citróna, kari korenie a soľ .

Postup:Všetky suroviny zmiešame, najlepšie v mixéri. Najlepšie do zeleninových šalátov a k vareným zemiakom.


5. Francúzska omáčka



Potrebujeme: 20 dag bielej fazule, 5 dl zeleninového vývar, 2 lyžice kečupu, 3 strúčiky cesnaku, 2 lyžice oleja, ligurček a soľ.

Postup:Fazuľu uvaríme domäkka a rozmixujeme. Vmiešame do vývaru, pridáme soľ, olej, prelisovaný cesnak a krátko povaríme. Do hotovej omáčky vmiešame kečup a nadrobno posekaný ligurček.

6. Pikantná omáčka



Potrebujeme: 1 veľkú čiernu reďkovku, 3 lyžice olivového oleja, 3 lyžice sójovej múky, štipku tymianu, 4 lyžice bieleho jogurtu, soľ..

Postup:Reďkovku postrúhame, osolíme, pridáme tymian a uvaríme vo vode. Vývar scedíme, pridáme doň svetlú zápražku a necháme zovrieť. Na záver primiešame jogurt a korenie.

7. Ovsená omáčka



Potrebujeme: 20 dag ovsených vločiek, 1 jogurt, 4 strúčiky cesnaku, 1 lyžičku mletej červenej papriky a soľ..

Postup:Ovsené vločky varíme až kým sa nerozvaria. Potom ich scedíme, pridáme jogurt, soľ, prelisovaný cesnak, papriku a dôkladne premiešame.

8. Cesnaková omáčka



Potrebujeme: 4 strúčiky cesnaku, 20 dag taveného syra, 5 lyžíc celozrnnej múky, 2 lyžice olivového oleja, smotanu, soľ.

Postup:Pripravíme si svetlú zápražku, pridáme prelisovaný cesnak, prilejeme trochu vody, omáčka by mala byť mierne hustá. Pomaly primiešavame tavený syr, po kúskoch, každý kúsok najprv úplne rozpustíme a pridáme ďalší. Miešame a vytvorila sa nám hustá kaša. Prilejeme smotanu a zriedime ju. Osolíme, a ešte chvíľu varíme. Ak čakáme návštevu, môžme jej z tejto omáčky spraviť skutočnú delikatesu. Potrebujeme väčšie šalátové listy, a celozrný chlieb. Chlieb nakrájame na kocky a opražíme nasucho na panvici. Na veľký zelený šalátový list, ktorý sme dali do hlbokého taniera nalejeme primerané množstvo omáčky. Posypeme opečeným chlebom. Návšteva spadne z nôh!

9. Cibuľová omáčka



Potrebujeme: 1 veľkú cibuľu, 4 lyžice celzrnnej múky, 2 lyžice olivového oleja, 2 lyžice cukru, šťavu z citróna, smotanu.

Postup:Pripravíme si svetlú zápražku, pridáme cukor a na kolieska pokrájanú cibuľu, ešte chvíľu popražíme, podlejeme vodou a asi 20 minút varíme. Osolíme, pridáme citrónovú šťavu a rozmixujeme. Pred podávaním na tanieri olejeme smotanou (resp. dáme za lyžicu sotany).

10. Chrenová omáčka



Potrebujeme: 1 chren, 2 dl smotany, 1 lyžicu múky a soľ.

Postup:Postrúhaný chren zmiešame s polovicou smotany a 5 minút prikrytý dusíme. Potom za stáleho miešania pridáme múku, rozhabarkovanú vo zvyšku smotany. Zriedime pohárom vody a osolíme. Omáčku podávame vlažnú.




Naspäť hore

Naspäť do rubriky RECEPTY




© Copyright Seli 2010