:: Home :: Náš tip! :: Ako schudnúť :: Vzorový jedálniček :: RECEPTY :: Zdravo |
Niekoľko chutných omáčok:1. Pórová omáčkaPotrebujeme: 5 pórov, 5 dl zeleninového vývaru, 5 lyžíc olivového oleja, 1 malú cibuľu, 2 lyžice celozrnej múky, 2 lyžice zemiakovej múčky, zázvor, soľ. Postup:Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľku a na kolieska pokrájaný pór. Pomaly primiešame múku, prilejeme vývar a pridáme soľ a zázvor. Chvíľu podusíme. Potom zahustíme zemiačkovou múkou rozhabarkovanou v troche vody. 2. Paradajková omáčkaPotrebujeme: 1 veľký paradajkový pretlak (môžme použiť aj paradajkovú šťavu, 1 lyžicu múky, 1 malú cibuľu, 4 lyžice olivovéh oleja, 1 lyžičku bazalky, mleté čierne korenie, cukor a soľ. Postup:Z múky a oleja urobíme svetlú zápražku. Pridáme cibuľu pokrájanú na tenké rezančeky. Pretlak zriedime s trochou vody a prilejeme k zápražke. Ak je príliš hustá, prilejeme ešte vody alebo naopak, múky. Osolíme, pridáme bazalku, čierne korenie a trochu cukru - podľa chuti. 3. Zelerová omáčkaPotrebujeme: 1 menší zeler, 5 dl zeleninového vývaru, 2 lyžice olivového oleja, 3 lyžice jemnej celozrnej múky, mleté čierne korenie, soľ. Postup:Zeler uvaríme, prepasírujeme a dáme do svetlej zápražky. Zalejeme zeleninovým vývarom a varíme. Do hotovej omáčky pridáme na drobno posekanú zelerovú vňať a štipku korenia. Na tanieri môžme trochu posypať nastrúhaným petržlenom alebo mrkvou. 4. Jogurtová omáčka - dresingPotrebujeme: 1 biely jogurt, 4 lyžice sójovej majonézy(recept č. 1), 3 lyžice kečupu, 1 lyžicu jablčného octu, šťavu z citróna, kari korenie a soľ . Postup:Všetky suroviny zmiešame, najlepšie v mixéri. Najlepšie do zeleninových šalátov a k vareným zemiakom. 5. Francúzska omáčkaPotrebujeme: 20 dag bielej fazule, 5 dl zeleninového vývar, 2 lyžice kečupu, 3 strúčiky cesnaku, 2 lyžice oleja, ligurček a soľ. Postup:Fazuľu uvaríme domäkka a rozmixujeme. Vmiešame do vývaru, pridáme soľ, olej, prelisovaný cesnak a krátko povaríme. Do hotovej omáčky vmiešame kečup a nadrobno posekaný ligurček. 6. Pikantná omáčkaPotrebujeme: 1 veľkú čiernu reďkovku, 3 lyžice olivového oleja, 3 lyžice sójovej múky, štipku tymianu, 4 lyžice bieleho jogurtu, soľ.. Postup:Reďkovku postrúhame, osolíme, pridáme tymian a uvaríme vo vode. Vývar scedíme, pridáme doň svetlú zápražku a necháme zovrieť. Na záver primiešame jogurt a korenie. 7. Ovsená omáčkaPotrebujeme: 20 dag ovsených vločiek, 1 jogurt, 4 strúčiky cesnaku, 1 lyžičku mletej červenej papriky a soľ.. Postup:Ovsené vločky varíme až kým sa nerozvaria. Potom ich scedíme, pridáme jogurt, soľ, prelisovaný cesnak, papriku a dôkladne premiešame. 8. Cesnaková omáčkaPotrebujeme: 4 strúčiky cesnaku, 20 dag taveného syra, 5 lyžíc celozrnnej múky, 2 lyžice olivového oleja, smotanu, soľ. Postup:Pripravíme si svetlú zápražku, pridáme prelisovaný cesnak, prilejeme trochu vody, omáčka by mala byť mierne hustá. Pomaly primiešavame tavený syr, po kúskoch, každý kúsok najprv úplne rozpustíme a pridáme ďalší. Miešame a vytvorila sa nám hustá kaša. Prilejeme smotanu a zriedime ju. Osolíme, a ešte chvíľu varíme. Ak čakáme návštevu, môžme jej z tejto omáčky spraviť skutočnú delikatesu. Potrebujeme väčšie šalátové listy, a celozrný chlieb. Chlieb nakrájame na kocky a opražíme nasucho na panvici. Na veľký zelený šalátový list, ktorý sme dali do hlbokého taniera nalejeme primerané množstvo omáčky. Posypeme opečeným chlebom. Návšteva spadne z nôh! 9. Cibuľová omáčkaPotrebujeme: 1 veľkú cibuľu, 4 lyžice celzrnnej múky, 2 lyžice olivového oleja, 2 lyžice cukru, šťavu z citróna, smotanu. Postup:Pripravíme si svetlú zápražku, pridáme cukor a na kolieska pokrájanú cibuľu, ešte chvíľu popražíme, podlejeme vodou a asi 20 minút varíme. Osolíme, pridáme citrónovú šťavu a rozmixujeme. Pred podávaním na tanieri olejeme smotanou (resp. dáme za lyžicu sotany). 10. Chrenová omáčkaPotrebujeme: 1 chren, 2 dl smotany, 1 lyžicu múky a soľ. Postup:Postrúhaný chren zmiešame s polovicou smotany a 5 minút prikrytý dusíme. Potom za stáleho miešania pridáme múku, rozhabarkovanú vo zvyšku smotany. Zriedime pohárom vody a osolíme. Omáčku podávame vlažnú. Naspäť hore Naspäť do rubriky RECEPTY |