N a j d ô l e ž i t e j š i e vitamíny
VITAMÍN je potrebný pre: |
PRÍZNAKY PRI NEDOSTATKU |
POTRAVINY S OBSAHOM VITAMÍNU |
A telesný rast správnu činnosť kože, slizníc a zraku |
poruchy videnia, poškodenia kože, slizníc |
mrkva, špenát, kel, rybí tuk, žĺtok, teľ. a brav. pečeň |
B správna funkcia nerv. systému, srdca, pre látkovú výmenu |
nechutenstvo, podráždenosť, poruchy koncentr. |
hrach, obilné klíčky, orechy, pivovarské kvasnice, pečeň |
B2 látkovú premenu, správnu funkciu zraku |
suchá koža, jej zápaly, "kútiky", praskanie pier |
mlieko, vajcia, syr, tvaroh, pivovarské kvasnice, ryby, pečeň |
B6 prijímanie železa z potravy, nerv. sústavu, látkovú premenu bielkovín a tukov |
nechutenstvo, suchá koža, zápaly úst. dutiny |
kapusta, jablká, špenát, banány, sója, zenmiaky, kvasnice, ryby, obilniny, pečeň |
B12 tvorbu č. krviniek, nervové bunky |
únava, slabosť, nechutenstvo podráždenosť |
mlieko a mliečne výrobky, vajcia, mäso, ryby, pečeň |
D činnosť svalov,nervov, tvorbu kostí, reguluje látkovú premenu vápnika a fosforu(!) |
slabosť, únava, potenie, ochabutie svalov, rednutie kostí |
mlieko a mliečne výrobky, kakao, huby, žĺtok, rybí tuk, pečeň |
E látkovú premenu, ochranu buniek |
vyčerpanie, chorobné zmeny krviniek, chudokrvnosť (anémiu) |
ľanový a sójový olej, zelený hrach, špenát, vajcia, mlieko, sója, orechy, slede |
C ochranu organizmu pred infekciami, odbúravanie škodlivín, prevenciu |
náchylnosť k častým infekciám a infektom, krvácanie z ďasien |
šípky, petržlenová vňať, jahody, kyslá kapusta, hlávkový šalát, citróny, pomaranče, kiwi, ríbezle, paprika, paradajky |
K zrážanie krvi |
sklon k zvýšenému krvácaniu |
špenát, karfiol, jahody, bravčová pečeň |
Naspäť hore
Naspäť na rubriku Zdravo
© Copyright Seli 2010
|