:: Home         :: Náš tip!        :: Ako schudnúť    :: Vzorový jedálniček      :: RECEPTY        :: Zdravo    
:: Reportáže     :: Šťavy a nápoje      :: Výživové tabuľky      :: Rady      :: Kontakt


Ryby sú zdrojom kvalitných bielkovín a nenasýtených kyselín, preto by ste ich mali mať na stole aspoň dvakrát do týždňa. Tiež obsahujú vitamíny a minerály, napríklad vitamíny A a D, ďalej sú výborným zdrojom jódu a omega-3 mastných kyselín, ktoré chránia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami.

1. Pstruh rýchlo a zdravo!



Potrebujeme: Pstruha mrazeného alebo čerstvého - počet podľa počtu osôb, kvalitný, najlepšie olivový olej, obľúbené koreniny alebo koreniacu zmes na ryby, štipku soli, 300g karfiolu alebo brokolice.

Postup:Pstruha (ak je mrazeny, tak filety), poriadne okoreníme z vonku aj zvnútra zmesou korenia, v prípade, že sa nejedná o hotovú zmes aj štipkou soli. Na kvalitnú panvicu kvapneme, alebo potrieme trochu olivového oleja a pstruha na miernom ohni restujeme/pečieme z oboch strán. Ak ryba ešte nieje hotová a začína sa pripaľovať, môžeme podliať trochou vody a dokončiť na vode. Pstruh je hotový rýchlo a takáto príprava je tiež veľmi zdravá a chutná. Ako prílohu si obvaríme v mierne slanej vode karfiol alebo brokolicu, ktorú po scedení môžeme orestovať na panvici po pstruhovi.

2. Pangasius ako z grilu



Potrebujeme: 6 plátkov pangasia, 12 plátkov kvalitnej morčacej šunky, 4 paradajky, olivový olej, šťava z 2 citrónov, zväzok medovky, pár bobkových listov, mleté čierne korenie, soľ.

Postup:Plátky pangasia osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a marinujeme citrónovou šťavou. Posypeme nasekanou medovkou. Na pekáč s mriežkou dávame striedavo 1 plátok ryby, 2 plátky šunky, 2 polovičky paradajky a niekoľko bobkových listov. Pokvapkáme olejom a grilujeme resp. pečieme v rúre asi 15 minút. Podávame s polovičkami citróna a celozrnnými hriankami napr. potretými cesnakom.

3. Rybky zapekané s paradajkami



Potrebujeme: 1 kg ryby (filety), 600 g cibule, 600 g paradajok postrúhaných, nakrájaných na rezance alebo pretlaku(pozor na obsah cukrov!), 1 citrón, 1 cesnak, čierne korenie, soľ, petržlenová vňať.

Postup:Ryby-filety najprv marinujeme aspoň hodinu v šťave z jedného citróna, po vrchu posypeme korením, môžeme aj obľúbenými bylinkami, tomuto receptu žiadne nevadia a soľou ak nebola súčasťou korenín. Zatiaľ si na pekáč prichystáme na krúžky pokrájanú cibuľu, na ktorú poukladáme rybu, pretlačený cesnak, pokrájanú petržlenovú vňať a všetko zalejeme marinádou, ktorú získame spojením pretlaku/paradjkovej drene a citrónovej šťavy. Zapekáme cca 30 minút.

4. Krevetový šalát - veľmi zdravý



Potrebujeme: Stredne veľké krevety (kúpime napríklad v kyslom náleve alebo surové/mrazené a pred použitím do šalátu orestujeme na kvapke oleja podobne ako filé, kým nebudú hotové), ľadový šalát, čerstvú jarnú cibuľku - zväzok, 1paradajku, konzervu kukurice v slanom náleve, bylinky na dochutenie a 100 ml nízkotučné ho jogurtu.

Postup:V mise opatrne premiešajte krevety s jogurtom, primiešajte kukuricu a cibuľku s paradajkami nakrájané na menšie kúsky, ľadový šalát natrhajte tiež na menšie kúsky. Nechajte v chladničke trocha vychladnúť. Podávajte s celozrnnými hriankami, či obľúbeným pečivom.

5. Pstruh na citróne



Potrebujeme: Celého pstruha, počet podľa počtu osôb/porcií, 2 citróny, rozmarín, soľ, olivový olej, nové zemiaky

Postup:Celého pstruha (dôkladne zbaveného vnútorností) očistite od šupín a opláchnite, usušte v utierke. Každého pstruha jemne osoľte zvonku aj zvnútra, do vnútra nakvapkajte trochu olivového oleja a šťavu z cca pol citróna a poklaďte do zapekacej misky, na spodok dáme olivový olej, na vrch môže ísť obľúbená bylinka - čerstvý rozmarín, tymián alebo petržlenová vňať. Pečieme prikryté napr. alobalom v rúre 20-30min. na 180 - 200°C (podľa veľkosti) Podávame s varenými zemiakmi, napríklad v šupe, čerstvou zeleninou a bylinkami.


6. Marinované pstruhy



Potrebujeme: Filé pstruha podľa počtu porcií, 2 citróny, rozmarín, soľ, múka, olivový olej, med.

Postup:Filé jemne osoľte a poklaďte do misky, potom zalejte vytlačenou citrónovou šťavou, ktorú ste jemne osladili medom. Pridajte posekaný rozmarín, misku zabaľte do alobalu a nechajte cez noc marinovať. Panvicu jemne potrite kvalitným olejom, alebo najlepšie rozprašovačom na olej a filé tesne pred opražením ešte obaľte v múke.
Hotové filé na tanieri ozdobte plátkom citróna, kvapkou medu a kúsom tymiánu. Podávajte s varenými zemiakmi.



Naspäť hore

Naspäť na rubriku RECEPTY





© Copyright Seli 2010