Recepty z obilnín - Z RYŽE1. Rizoto so zeleninouPotrebujeme: 25 dag ryže, 1 cibuľu, 5 dag masla, 1/2 malého karfiolu, 2 mrkvy, kúsok zeleru, 10 dag čerstvého mladého hrášku, 8 dag tvrdého syra, petržlenová vňať, soľ. Postup:Ryžu zalejeme dvojnásobným množstvom vody, osolíme, pridáme pokrájanú cibuľu, maslo a dusíme. Do mäkkej ryže primiešame uvarenú a na kocky pokrájanú zeleninu a rozpustené maslo. Na tanieri posypeme postrúhaným syrom a posekanou vňaťou. 2. Ryžový nákypPotrebujeme: 2 hrnčeky ryže Natural, 4 hrnčeky vody, 30 dag ovocia, alebo tvrdšieho kompótu, 5 dag hrozienok, 5 dag posekaných lieskových orieškov, 5 dag posekaných vlašských orechov, štipku tymianu, 2 lyžice oleja, med, soľ. Postup:Ryžu varíme v osolenej vode 20 minút, potom ju zmiešame s ostatnými prísadami a 30 minút zapečieme v rúre. Na tanieri posypeme práškovým cukrom a polejeme šťavou z kompótu alebo sirupom. 3. Plnené jablkáPotrebujeme: 5 veľkých jabĺk, 10 dag ryže, 5 dag hrozienok, 5 dag masla, 8 dag cukru, soľ. Postup:Ryžu uvaríme vo vode s trochou soli i cukru. Necháme odkvapkať. Hrozienka zalejeme vodou aby napučali. Zo štyroch jabĺk zrežeme vrch, opatrne vyberieme jadrovník a mierne vydlabeme. Posledné jablko olúpeme, pokrájame na malé kocky a dáme spolu s 3 dag masla a trochou práškového cukru podusiť. Uvarenú ryžu zmiešame s hrozienkami a podusenými jablkom, zmesou naplníme jablká, môžme prikryť odrezaným vrchom a dáme zapiecť vo vymstenom pekáči do vyhriatej rúry. Späť obsah Recepty z obilnín - Z KUKURICE(okolo 70%), nezanedbateľný je aj obsah bielkovín (okolo 10%). Z vitamínov obsahuje kukuričné zrno najmä vitamíny B1, E, PP a provitamín A. 1. Varená kukuricaPotrebujeme: 8 kukuričných klasov (alebo iné množstvo), soľ. Postup:Mladé klasy, ktoré majú zrná mliečnej zrelosti, očistíme od listov, umyjeme a vložíme do osolenej vriacej vody. Celkom mladé klasy varíme pol hodinu, staršie aj hodinu - do zmäknutia. 2. Grilovaná kukuricaPotrebujeme: 4 kukuričné klasy, 2 dl jogurtu, soľ, mleté čierne korenie, zelenú vňať (napr. pažítku, kôpor, bazalku, žeruchu a pod.). Postup:Mladú očistenú kukuricu dozlata opečieme na grile alebo na panvici. Pred podávaním ju na tanieri osolíme, okoreníme a zalejeme jogurtom, v ktorom sme rozmiešali posekanú vňať. 3. Kukurica s paradajkamiPotrebujeme: 2 hrnčeky uvarených kukuričných zŕn, 2 hrnčeky nadrobno nakrájaných paradajok, 1 lyžicu oleja, trochu cukru, 3 zrnká celého čierneho korenia, petržlenová vňať, bobkový list, tymian, soľ. Postup:Na rozohriaty olej dáme paradajky, osolíme, osladíme, pridáme nadrobno posekanú vňať a dusíme asi 5 minút. Z tymianu, bobkového listu a čierneho korenia pripravíme asi 3 lyžice odvaru, ktorý precedíme a okoreníme ním paradajky. Pridáme kukuričné zrná a premiešame. Podávame s celozrným pečivom. Späť obsah Recepty z obilnín - Z OVSA1. Polievka z ovsených vločiekPotrebujeme: 8 dag ovsených vločiek, 1 mrkvu, 1 petržlen, kúsok zeleru, 2 lyžice sójovej múky, petržlenovú vňať. Postup:Ovsené vločky dáme variť do studenej vody, osobitne uvaríme na kocky pokrájanú zeleninu, spojíme, pridáme vo vode rozhabarkovanú múku a chvíľu povaríme. Pred podávaním pridáme posekanú petržlenovú vňať. 2. Ovsené fašírkyPotrebujeme: 20 dag ovsených vločiek, 1 vajce, 1 cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, majorán, strúhanku (môžu byť aj pomleté ovsené vločky), olej, soľ. Postup:Do uvarených vychladnutých vločiek pridáme vajce, na oleji spenenú cibuľu, prelisovaný cesnak, majorán, solľ. Ak je masa príliš riedka, pridáme podľa potreby strúhanku, alebo pomleté vločky. V strúhanke vyformujeme a obalíme fašírky, ktoré vypražíme na rastlinnom (najlepšie olivovom) olejí. 3. Kaša z ovsených vločiekPotrebujeme: 20 dag ovsených vločiek, 1 l mlieka, 1,5 lyžice oleja, ovocie (hrozno, jablká, čerešne), cukor, soľ. Postup:Vločky vsypeme do mlieka, ktoré trochu osolíme a osladíme. Pridáme olej a za stáleho miešania varíme asi 20 minúť. Do hotovej kaše primiešame kúsky surového alebo zaváraného ovocia. Na tanieri polejeme šťavou z kompótu. Späť obsah Recepty z obilnín - Z POHÁNKY1. Pohánková kašaPotrebujeme: 2 hrnčeky pohánky, 3 hrnčeky vody, 1 cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, 2 lyžice oleja, 1/2 lyžičky drvenej rasce, majorán, soľ. Postup:Do osolenej vriacej vody vmiešame pohánku, odstavíme a necháme prikryté dôjsť 30 minút na horúcej platni. Potom ju zmiešame s ostatnými prísadami okrem oleja, pomelieme na mäsovom mlynčeku a premiešame s olejom. Pred podávaním posypeme posekanou pažítkou. 2. Pohánka s hubamiPotrebujeme: 2 hrnčeky pohánky, 4 hrnčeky vody, 15 dag čerstvých šampiňónov alebo 3 dag sušených húb, 1 cibuľu, 4 strúčiky cesnaku, petržlenovú vňať, soľ. Postup:Do osolenej vriacej vody vmiešame pohánku, odstavím a necháme prikryté dôjsť 30 minút na horúcej platni. Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme pokrájané huby a podusíme. Zmiešame s pohánkou a prelisovaným cesnakom. Pred podávaním posypeme posekanou petržlenovou vňaťou. 3. Pohánka na sladkoPotrebujeme: 2 hrnčeky pohánky, 4 hrnčeky vody, 5 dag lieskových orieškov, 3 lyžice oleja, med, soľ. Postup:Do osolenej vriacej vody vmiešame pohánku, odstavím a necháme prikryté dôjsť 30 minút na horúcej platni. Na tanieroch omastíme olejom, osladíme medom a posypeme postrúhanými orieškami. Späť obsah Recepty z obilnín - Z PROSA1. Pšenová kašaPotrebujeme: 1 hrnček pšena, 2 hrnčeky vody, rozličné vňate, soľ. Postup:Sparené pšeno uvaríme v osolenej vode domäkka. Do mierne vychladnutébo pšena primiešame posekané voňavé vňate. Kaša je vhodná ako príloha k jedlám zo zeleniny. 2. Pšeno so sójouPotrebujeme: 20 dag pšena, 10 dag uvarenej sóje, 6 dl zeleninového vývaru, 3 lyžice oleja, petržlenovú vňať, soľ. Postup:Sparené pšeno uvaríme v osolenom zeleninovom vývare domäkka. Podávame s uvarenou sójou. Pred podávaním posypeme posekanou petržlenovou vňaťou. 3. Pšeno na mexický spôsobPotrebujeme: 20 dag pšena, 4 dl vody, 6 paradajok, štipku zázvoru, 5 strúčikov cesnaku, 2 cibule, 6 lyžíc oleja, 5 dag naklíčených slnečnicových semien, 5 dag mandlí, soľ. Postup:Sparené pšeno uvaríme v osolenej vode so zázvorom domäkka. Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, vmiešame pokrájané paradajky a uvarené pšeno. Dusíme 15 minút. Pred podávaním primiešame prelisovaný cesnak. Na tanieri posypeme slnečnicovými semenami a postrúhanými mandľami. Späť obsah Recepty z obilnín - Z PŠENICE1. Pšeničná polievkaPotrebujeme: 5 dag čerstvo zomletej pšenice, 10 dag nakoíčenej pšenice, 1 mrkvu, 1 malý zemiak, trochu sterilizovaného alebo čerstvého hrášku, 2 lyžice oleja, rascu, majorán, petržlenovú vňať, soľ. Postup:Pokrájaný zemiak a postrúhanú mrkvu varíme spolu s čerstvým hráškom, olejom, rascou a majoránom. Počas varenia pomaly primiešavame zomletú pšenicu. Pred dovarením osolíme. Do mierne vychladnutej polievky pridáme naklíčenú pšenicu a posekanú petržlenovú vňať. 2. Obilný gulášPotrebujeme: 10 dag pšenice, 5 dag kukurie, 5 dag raže, 5 dag krúp, 2 l zeleninového vývaru, 3 lyžice oleja, 1 hlávku cesnaku, 3 mrkvy, soľ. Postup:Obilniny varíme vo vývare tak dlho, kým nezačnú pukať. Pridáme najemno postrúhanú mrkvu, prelisovaný cesnak a odstavíme. Podávame s kyslou kapustou alebo so zeleninovým šalátom. 3. Pšeničná omeletaPotrebujeme: 1 hrnček uvarenej pšenice (môže byť jačmeň alebo raž), 1 cibuľu, 1 pór, 3 lyžice strúhaného syra, 3 vajcia, 2 lyžice oleja, kari korenie, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať a zelerovú vňať, bazalku, materinu dúšku, bobkový list, soľ. Postup:Pšenicu umyjeme, necháme postáť vo vode a do mäkka uvaríme s čiernym korením, karí korením a bobkovým listom. Na oleji necháme zmäknúť pór a cibuľu, pridáme scedenú uvarenú pšenicu a premiešame. Na horúcu masu nalejeme rozšľahané vajíčka so syrom. Na tanieri posypeme posekanými vňaťami. Podávame s čiernym chlebom a so zeleninovým šalátom. Späť obsah Recepty z obilnín - Z JAČMEŇA1. Krémová krúpová polievkaPotrebujeme: 8 dag krúp, 2 dag masla, 1 malú mrkvu, 1 malý petržlen, 2 lyžice sójovej múky, citrónovú šťavu, soľ. Postup:Umyté krúpy dáme variť do studenej vody. Koreňovú zeleninu postrúhame a podusíme namasle, pridáme k vriacim krúpom a dovaríme. Všetko pretrieme cez husté sito. Do horúcej polievky prilejeme sójovú múku rozhabarkovanú vo vode. Podľa chuti osolíme a dochutíme citrónovou šťavou. 2. Krúpy alá VegánPotrebujeme: 5 dag krúp, 5 dag ovsených vločiek, 1 zemiak, 1 cibuľu, 5 strúčikov cesnaku, kúsok kapusty, polovicu zeleru, 2 mrkvy, 2 petržleny, kúsok cvikly, 1 hrnček uvarenej bielej fazule, 1 lyžičku rasce, 1 lyžičku oleja, 3 lyžice naklíčenej pšenice, petržlenovú vňať, soľ. Postup:Pokrájaný zemiak a zeler uvaríme spolu s krúpami, rascou, olejom a vločkami. Do mierne vychladnutej polievky pridáme uvarenú fazuľu, najemno postrúhanú surovú mrkvu a petržlen, surovú cviklu, pokrájanú cibuľu a kapustu. Osolíme. Pred podávaním pridáme posekanú petržlenovú vňať a naklíčenú pšenicu. 3. Krúpy s hubamiPotrebujeme: 1 hrnček krúp, 1 hrnček sušených húb, 2 lyžice olejal, 1 cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, rascu, majorán, soľ. Postup:Vopred namočené krúpy varíme v osolenej vode s niekoľkými kvapkami oleja. Huby uvaríme osobitne vo vode, do ktorej sme pridali rascu. Mäkké krúpy zmiešame s uvarenými hubami, majoránom, rozdrveným cesnakom, 1 lyžicou oleja a podusenou pokrájanou cibuľou. Dobre rozmiešanú hmotu vylejeme do olejom vymasteného pekáča a zapečieme v rúre. Späť obsah Recepty z obilnín - Z RAŽE1. Raž so zeleninouPotrebujeme: 15 dag raže, 3 mrkvy, 1 cibuľu, 1/2 kapusty, 4 lyžice oleja, soľ. Postup:Raž uvaríme v 1,5 l osolenej vody domäkka. Postrúhanú zeleninu mierne opražíme na oleji, zmiešame s mäkkou ražou a splu ešte 15 minút povaríme. 2. Ražný chlieb s cibuľouPotrebujeme: 50 dag ražnej múky (alebo pomletej raže), 4 dag kvasníc, 2,5 dl vlažného mlieka, 5 dag margarínu (masla), 25 dag cibule, 1 lyžičku karí korenia, 1 lyžičku soli. Postup:Múku zmiešame so soľou a korením. Cibuľu nakrájame na kocky a podusíme do sklovita. Kvasnice rozpustíme v mlieku a vlejeme do múky. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme prikryté na teplom mieste vykysnúť na dvojnásobok svojho objemu. Potom cesto opäť premiesime, vyformujeme bochník a dáme na vymastený plech. Nožom narežeme na bochníku kríž a necháme ešte 10 až 15 minúť kysnúť. Chlieb vložíme do nevyhriatej rúry a pečieme na najnižšej teplote 220°C až 35 minút. Do rúry vložíme nádobu s teplu vodou na odparovanie. Naspäť hore Naspäť na rubriku RECEPTY |