:: Home         :: Náš tip!        :: Ako schudnúť    :: Vzorový jedálniček      :: RECEPTY        :: Zdravo    
:: Reportáže     :: Šťavy a nápoje      :: Výživové tabuľky      :: Rady      :: Kontakt

Nátierky od výmyslu sveta:

Každá nátierka je zdrojom vitamínov a je to rýchla forma zasýtenia, vhodné najmä ako večera. Celozrné pečivo, trochu nátierky..a je to!


1. Pažítková nátierka



Potrebujeme: 5 vajec, 5 dag masla, 1 dl smotany, 2 zväzky pažítky, mleté čierne korenie, soľ.

Postup:Natvrdo uvarené vajcia roztlačíme vidličkou, pridáme maslo, smotanu a nadrobno pokrájanú pažítku. Dochutíme soľou a čiernym korením. Vymiešame a necháme 1 až 2 hodiny stáť.


2. Tvarohovo-zeleninová nátierka



Potrebujeme: 25 dag tvarohu, zelerovú vňať.

Postup:Do pretretého tvarohu primiešame nadrobno posekanú zelerovú vňať. Necháme hodinu postáť v chlade.


3. Tvarohovo-reďkovková nátierka



Potrebujeme: 20 dag tvarohu, 2 mrkvy, 10 reďkoviek, 5 dag masla, pažítku, soľ.

Postup:Tvaroh rozotrieme s maslom a osolíme. Pridáme postrúhanú mrkvu, na kolieska nakrájané reďkovky a posekanú pažítku. Všetko spolu zmiešame.


4. Tvarohovo-paradajková nátierka



Potrebujeme: 30 dag tvarohu, 2 lyžice paradajkového pretlaku, 3 lyžice jogurtu, 2 strúčiky cesnaku, petržlenovú vňať, soľ.

Postup:Pretretý tvaroh zmiešame s prelisovaným cesnakom, soľou, pretlakom, jogurtom a posekanou petržlenovou vňaťou.


5. Baklažánová nátierka



Potrebujeme: 2 baklažány, 2 paradajky, 4 strúčiky, 5 dag lieskových orieškov, 1 lyžicu oleja, ocot, cukor, soľ.

Postup:Baklažány očistíme a v mierne teplej rúre ich pečieme kým nezmäknú. Upečené baklažány a olúpané paradajky pretrieme, pridáme prelisovaný cesnak, zomleté oriešky, Všetko zmiešame a dochutíme. Podávame s hriankami.


6. Základná nátierka z naklíčenej pšenice



Potrebujeme: Naklíčenú pšenicu. (ďalších 7 nátierok je z tohto základu, obohatených vždy inými prísadami. Nátierky z naklíčených obilnín i strukovín sú nielen chutné, ale hlavne veľmi zdravé.)

Postup:  Naklíčenú pšenicu(rada č. 5) spolu s olejom rozmixujeme(prípadne zomelieme na mäsovom mlynčeku), pridáme príslušné príchute podľa druhu nátierky a ešte mixujeme asi 3 minúty.


7. Cesnaková nátierka



Potrebujeme: Základnú nátierku z naklíčenej pšenice(ďalej len základ), 5 strúčikov cesnaku.

Postup:Do mierne osoleného základu rozmixujeme stúčiky cesnaku


8. Paradajková nátierka



Potrebujeme: Základ, 2 paradajky alebo paradajkový pretlak.

Postup:Do mierne osoleného základu rozmixujeme paradajky alebo 2 lyžice paradajkového pretlaku.


9. Pórková nátierka



Potrebujeme: Základ, 1 pór, 1 menšiu cibuľu.

Postup:Do mierne osoleného základu rozmixujeme pór a cibuľu.


10. Štipľavá nátierka



Potrebujeme: Základ, chren, drvenú rascu.

Postup:Do mierne osoleného základu rozmixujeme kúsok nastrúhaného chrenu a kávovú lyžičku rasce.


11. Mrkvová nátierka



Potrebujeme: Základ, mrkvu, 1 lyžicu citrónovej šťavy

Postup:Do základu rozmixujeme najemno nastrúhanú mrkvu a citrónovú šťavu.


12. Bylinková nátierka



Potrebujeme: Základ, mladé lístky púpavy, myší chvost, červenú ďatelinu.

Postup:Do mierne osoleného základu rozmixujeme púpavové lístky, trocha myšieho chvostu a červenej ďateliny.


13. Karfiolová nátierka



Potrebujeme: Základ, karfiol.

Postup:Do mierne osoleného základu rozmixujeme surový, umytý karfiol.

Naspäť hore

Naspäť na rubriku RECEPTY




© Copyright Seli 2010