:: Home :: Náš tip! :: Ako schudnúť :: Vzorový jedálniček :: RECEPTY :: Zdravo |
Nátierky od výmyslu sveta:1. Pažítková nátierkaPotrebujeme: 5 vajec, 5 dag masla, 1 dl smotany, 2 zväzky pažítky, mleté čierne korenie, soľ. Postup:Natvrdo uvarené vajcia roztlačíme vidličkou, pridáme maslo, smotanu a nadrobno pokrájanú pažítku. Dochutíme soľou a čiernym korením. Vymiešame a necháme 1 až 2 hodiny stáť. 2. Tvarohovo-zeleninová nátierkaPotrebujeme: 25 dag tvarohu, zelerovú vňať. Postup:Do pretretého tvarohu primiešame nadrobno posekanú zelerovú vňať. Necháme hodinu postáť v chlade. 3. Tvarohovo-reďkovková nátierkaPotrebujeme: 20 dag tvarohu, 2 mrkvy, 10 reďkoviek, 5 dag masla, pažítku, soľ. Postup:Tvaroh rozotrieme s maslom a osolíme. Pridáme postrúhanú mrkvu, na kolieska nakrájané reďkovky a posekanú pažítku. Všetko spolu zmiešame. 4. Tvarohovo-paradajková nátierkaPotrebujeme: 30 dag tvarohu, 2 lyžice paradajkového pretlaku, 3 lyžice jogurtu, 2 strúčiky cesnaku, petržlenovú vňať, soľ. Postup:Pretretý tvaroh zmiešame s prelisovaným cesnakom, soľou, pretlakom, jogurtom a posekanou petržlenovou vňaťou. 5. Baklažánová nátierkaPotrebujeme: 2 baklažány, 2 paradajky, 4 strúčiky, 5 dag lieskových orieškov, 1 lyžicu oleja, ocot, cukor, soľ. Postup:Baklažány očistíme a v mierne teplej rúre ich pečieme kým nezmäknú. Upečené baklažány a olúpané paradajky pretrieme, pridáme prelisovaný cesnak, zomleté oriešky, Všetko zmiešame a dochutíme. Podávame s hriankami. 6. Základná nátierka z naklíčenej pšenicePotrebujeme: Naklíčenú pšenicu. (ďalších 7 nátierok je z tohto základu, obohatených vždy inými prísadami. Nátierky z naklíčených obilnín i strukovín sú nielen chutné, ale hlavne veľmi zdravé.) Postup: Naklíčenú pšenicu(rada č. 5) spolu s olejom rozmixujeme(prípadne zomelieme na mäsovom mlynčeku), pridáme príslušné príchute podľa druhu nátierky a ešte mixujeme asi 3 minúty. 7. Cesnaková nátierkaPotrebujeme: Základnú nátierku z naklíčenej pšenice(ďalej len základ), 5 strúčikov cesnaku. Postup:Do mierne osoleného základu rozmixujeme stúčiky cesnaku 8. Paradajková nátierkaPotrebujeme: Základ, 2 paradajky alebo paradajkový pretlak. Postup:Do mierne osoleného základu rozmixujeme paradajky alebo 2 lyžice paradajkového pretlaku. 9. Pórková nátierkaPotrebujeme: Základ, 1 pór, 1 menšiu cibuľu. Postup:Do mierne osoleného základu rozmixujeme pór a cibuľu. 10. Štipľavá nátierkaPotrebujeme: Základ, chren, drvenú rascu. Postup:Do mierne osoleného základu rozmixujeme kúsok nastrúhaného chrenu a kávovú lyžičku rasce. 11. Mrkvová nátierkaPotrebujeme: Základ, mrkvu, 1 lyžicu citrónovej šťavy Postup:Do základu rozmixujeme najemno nastrúhanú mrkvu a citrónovú šťavu. 12. Bylinková nátierkaPotrebujeme: Základ, mladé lístky púpavy, myší chvost, červenú ďatelinu. Postup:Do mierne osoleného základu rozmixujeme púpavové lístky, trocha myšieho chvostu a červenej ďateliny. 13. Karfiolová nátierkaPotrebujeme: Základ, karfiol. Postup:Do mierne osoleného základu rozmixujeme surový, umytý karfiol. Naspäť hore Naspäť na rubriku RECEPTY |