:: Home :: Náš tip! :: Ako schudnú :: Vzorový jedálniček :: RECEPTY :: Zdravo |
Cestoviny sú obľúbenou časťou jedálnička väčšiny ľudí, v niektorých krajinách dokonca národnou špecialitou. Ešte nedávno robievali cestoviny naše mamy doma a dnes ich kúpime v ktorýchkoľvek potravinách. Výhodou je to, že máme skutočne široký výber. Vaječné, bezvaječné, celozrnné, farebné a množstvo všakovakých tvarov. Asi každý z vás zaraďuje jedlá z cestovín pravidelne do svojho jedálnička. Keďže toto je stránka nielen o chudnutí ale aj zdravej výžive, mali by sme o cestovinách v tomto smere niečo vedieť. Cestovinám z bielej múky by sme sa mali vyhýbať, pretože biela múka vytvára kyslé prostredie a jedlo z nej (napr. cestoviny) môže spôsobiť prekyslenie nielen žalúdka (zvýšená tvorba žalúdočných kyselín), ale aj celého organizmu (prekyslenie organizmu spôsobuje uvoľňovanie vápnika z kostí a je častou príčinou vzniku mnohých chorôb). V predajniach máme na výber už aj celozrnné cestoviny, ktoré uprednosťme pred tými z bielej múky. 1. Cestoviny so zelenou špargľouPotrebujeme: 1 kg zelenej špargle, 1 šalotku, 100 g sójového mäsa, 50 g rastlinného tuku, 300 g cestovín, 50 g parmezánu, 1 vajce, 2 lyžice smotany, čierne korenie, muškátový oriešok, petržlenovú vňať a soľ.Postup:Špargľu umyjeme a uvaríme vo vode. Potom nakrájame na malé kúsky. Šalotku nakrájame na kolieska. Sóju a šalotku podusíme na rastlinnom tuku, pridáme špargľu a ešte chvíľu dusíme. Medzitým nastrúhame parmezán, zmiešame ho s vajíčkom a smotanou, osolíme, okoreníme. Nad parou vyšľaháme jemný krém, kým sa nezačne zľahka zrážať. Uvarené cestoviny zmiešame so špargľou, šalotkou a sójou a polejeme omáčkou. Posypeme vňaťou a podávame. 2. Rezance s cuketouPotrebujeme: 300 g širokých rezancov, 500 g cukety, 3 cibule, 3 lyžice olivového oleja, 1 lyžica rozmarínu, mleté čierne korenie, tvrdý syr a soľ.Postup:Umyté a na kocky pokrájané cukety a jednu nadrobno posekanú cibuľu zalejeme 1 dl vody a podusíme pod pokrievkou 10 minút. Na kocky pokrájané zvyšné cibule orestujeme na oleji do zlatista, zalejeme trochou vody, pridáme uvarené rezance. Ochutíme rozmarínom, čiernym korením a soľou. Na každú porciu dáme dusenú cuketu a posypeme postrúhaným syrom. 3. Zeleninové špagetyPotrebujeme: 250 g špagiet, 4 cibule, 2 bobkové listy, 4 lyžice olivového oleja, 2 mrkvy, 3 vetvičky stonkového zeleru, 1 malý kaleráb, 1/4 zeleru, 1 malý pór, 1 malý paradajkový pretlak, cukor, soľ, čierne korenie, 8 paradajok, 2 strúčiky cesnaku, oregano.Postup:Do hlbšej panvice dáme 3 lyžice olivového oleja a na miernom ohni v ňom chvíľku orestujeme pokrájanú cibuľu a bobkové listy. Pridáme ostatnú zeleninu, dobre umytú a nadrobno pokrájanú na kocky, pór na kolieska. Chvíľu ju na cibuľke podusíme, prilejeme olej, primiešame rajčiakový pretlak a povaríme. Zeleninovú zmes dochutíme soľou a troškou cukru. Paradajky sparíme horúcou vodou, ošúpeme, nakrájame na kúsky, pridáme k zelenine a dusíme odkryté 15 minút. Podľa potreby zmes podlievame vodou. Nakoniec pridáme pretlačený cesnak, oregano a podľa chuti osolíme a okoreníme. Podávame so špagetami. (môžme posypať syrom alebo bylinkami) 4. Zapekané cestoviny s bryndzouPotrebujeme: 400 g cestovín, 150 g bryndze, 2 dl kyslej smotany, 1 lyžička bazalky, 1 lyžička mletej červenej papriky, 1 lyžica olivového oleja. .Postup:Cestoviny uvaríme v slanej vode. Bryndzu vymiešame so smotanou, bazalkou, paprikou a soľou. Formu pokvapkáme olejom. Cestoviny s pripravenou bryndzou premiešame, vložíme do formy a vo vyhriatej rúre zapečieme do chrumkava. (tento recept má trochu viac tukov) 5. Ostré paradajkové cestovinyPotrebujeme: 300 g cestovín, 1 cibuľu, štipľavé papričky, paradajkový pretlak, soľ, 2 lyžice olivového oleja, čierne korenie, mletá červená paprika a zelerovú vňať.Postup:Najemno nakrájeme cibuľu a štipľavé papričky. Všetko speníme na oleji. Pridáme paradajkový pretlak a podľa chuti dosolíme a pridáme červenú mletú papriku. Na taniere pripravíme potrebné množstvo cestovín, do stredu s vareškou dáme omáčku a pozapichujeme lístky zelerovej vňate. 6. Sicílske špagetyPotrebujeme: 400 g špagiet, 1 cibuľu, 1 strúčik cesnaku, paradajkový pretlak, čierne olivy (alebo iné), kápiu, soľ a 2 lyžice olivového oleja .Postup:Na olivovom oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu s cesnakom. Potom pridáme paradajkový pretlak, celé čierne olivy, na rezance nakrájanú kápiu a dosolíme. Podávame so špagetami. 7. Cesnakové rezancePotrebujeme: 300 g širokých rezancov, 2 strúčiky cesnaku, 2 lyžice olivového oleja, feferónky(nemusia byť).Postup:Najemno nakrájaný alebo roztlačený cesnak necháme trochu zhnednúť na olivovom oleji. Potom ho zmiešame s horúcimi rezancami. Do oleja môžme podľa chuti pridať aj na tenučké rezance nakrájané feferónky. Veľmi diétne jedlo. 8. Vajíčkové špagetyPotrebujeme: 400 g špagiet, 2 vajcia, 1/2 dl smotany, kúsok tvrdého parmezánu, soľ.Postup:Špagety uvaríme v osolenej vode. Pripravíme si zmes. Rozšľaháme (najlepšie šľahačom) vajcia, smotanu a najemno postrúhaný parmezán. Túto zmes zmiešame s úplne horúcimi špagetami a dobre premiešame. "Nalejeme" do formy a dáme na 5 minút zapiecť. Mňam! 9. Výživné cestovinyPotrebujeme: 300 g cestovín (napríklad vruty), 2 strúčiky cesnaku, píniové semienka, lístky bazalky, zmes vňatí (petržlenovú, zelerovú, mrkvovú, žeruchu), olivový olej.Postup:Cesnak, semienka, bazalku a vňate rozmixujeme s olejom. Polejeme potrebným množstvom horúce cestoviny uvarené v osolenej vode a podávame. 10. Petržlenová cestovinkaPotrebujeme: Zväzok petržlenovej vňate, 2 strúčiky cesnaku, 10 dag lieskových orieškov, 2 lyžice olivového oleja, vodu, drobnú cestovinu, soľ a korenie.Postup:Vňať rozmixujeme s cesnakom a orieškami. Pridáme olivový olej, mierne posolíme a okoreníme. Všetko zmixujeme na hladkú pastu. Podľa potreby zriedime vodou. Nad parou tento krém mierne zohrejeme a zmiešame s drobnou cestovinou. Na tanieri cestovinka vyzerá výborne! Naspäť hore Naspäť na rubriku RECEPTY |