:: Home         :: Náš tip!        :: Ako schudnúť    :: Vzorový jedálniček      :: RECEPTY        :: Zdravo    
:: Reportáže     :: Šťavy a nápoje      :: Výživové tabuľky      :: Rady      :: Kontakt

Recepty z ovocia:


Ovocie je tiež veľmi dôležitou časťou našej stravy. Vysoké obsahy vitamínov, vlákniny a teiž minerálnych solí. A samozrejme majú vyššiu energetickú hodnotu ako zelenina. Ak potrebujeme rýchlu zdroj energie, banán, jablko, či iný druh ovocia je najvhodnejší. V obchodoch máme síce na výber sladkosti všakovakého druhu, no nám ide o zdravie a líniu, preto zvolíme ovocie. Ovocné šaláty sú na čas trochu náročnejšie, ale výsledok stojí za to! Ovocný šalát si môžme pripraviť aj podľa receptu: čo máme doma. Alebo niektorý z nasledujúcich. Nikdy však nemiešajme ovocie so zeleninou.

1. Grapefruitový šalát



Potrebujeme: 2 grapefruity, 1 pomaranč, 2 jablká, 1 citrón, 2 lyžice medu.

Postup:Olúpané grapefruity zbavíme aj tej jemnej šupky okolo dužiny, pokrájame na kocky a prilejeme citrónovú šťavu. Potom polejeme medom a necháme 15 minút postáť. Pridáme olúpané na kocky pokrájané jablká a mesiačiky pomaranča. Podľa chuti dosladíme. Podávame vychladené.


2. Čučoriedkový šalát



Potrebujeme: 20 dag čučoriedok, 1 tekvicový kompót(alebo ananásový), zopár lieskových orieškov, 5 dag hrozienok, 1 lyžicu hnedého cukru.

Postup:Čučoriedky zmiešame s umytými hrozienkami a tekvicovým kompótom, ozdobíme orieškami a posypeme cukrom. Môžme podávať s celozrnými sušienkami.


3. Melónový šalát



Potrebujeme: 1/2 cerveného melóna, 1 žltý melón, 1 citrón, 2 lyžice rumu, 20 dag hnedého cukru.

Postup:Melóny pokrájame na kocky, jadrá vyberieme a zalejeme citrónovu šťavou. Pridáme pomletý cukor a rum a premiešame. Podávame vychladené.

4. Ríbezľový šalát



Potrebujeme: 20 dag ríbezlí, 10 dag egreša, 5 dag hrozienok, 1 lyžicu hnedého cukru, zopár lieskových orieškov.

Postup:Ovocie premiešame, ozdobíme orieškami a posypeme cukrom. Môžme podávať s celozrnými sušienkami.


5. Jablková žemľoka



Potrebujeme: 70 dag jabĺk, 3 dag masla, 15 dag hnedého cukru, 2 vajcia, 8 tvrdších rožkov(alebo iné suché pečivo), 5 dl mliek, meltú škoricu, 4 dag hrozienok..

Postup:Maslo vymiešame so žĺtkami. Rožky pokrájame na kolieska a zalejeme ich mliekom. Z bielkov vyšľahaný sneh zmiešame so žĺtkami a s rožkami. Formu vymastíme maslom, vložíme polovicu rožkov, posypeme postrúhanými jablkami, škoricou a hrozienkami, prikryjeme zvyšnými rožkami a zapečieme. Tento recept obsahuje trochu viac tukov.

6. Jablkové rezy



Potrebujeme: 1 kg jabĺk, 4 balíčky celozrných sušienok, 5 dag lieskových orieškov, 5 dag hrozienok, 2 lyžice džemu, citrónovú šťavu, med..

Postup:Na alobal poukladáme sušienky a natenko ich potrieme džemom. Jablká postrúhame a zmiešame s medom, zomletými orieškami a hrozienkami a citrónovou šťavou. Na sušienky dáme asi 1 cm tejto plnky. Opäť dáme vrstvu šušienok a plnku, vrchná časť bude zo sušienok. Zabalíme pevne do alobalu a necháme stuhnúť v chladničke.

7. Ovocná bomba



Potrebujeme: 30 dag sušených namočených sliviek alebo marhúľ, 30 dag nastrúhaných jabĺk, 1 balíček namočených hrozienok, 10 dag posekaných orechov, 5 dag mletého maku, trochu škorice, šťavu z citróna, 1 balíček sekaných mandlí, 10 dag medu, 5 dag strúhaného kokosu, 5 dag džemu..

Postup:Všetko pokrájané a pomleté premiešame, kokosom vysypeme formu a dáme do nej zmes. Necháme (najlepšie na noc, alebo niekoľko hodín) vychladnúť v chladničke. Pred podávaním môžme potrieť džemom a ešte trochu posypať kokosom na ozdobu.

8. Želatínový pohár



Potrebujeme: 10 dag broskýň, 10 dag jahôd, 10 dag ananásu, 10 dag višní, 8 dag želatínovej polevy..

Postup:Do pohárov dáme ovocie vo vrstvách, alebo ovocie pomiešame(môžme použiť aj iné druhy ovocia) a zalejeme pomaly horúcou želatínou (ktorú sme si dopredu pripravili). Necháme úplne stuhnúť v chladničke. Na ozdobu môžme použiť za lyžicu kompótu z drobného ovocia. PS: Želatína je velmi zdravá a osviežujúca, ak ňou zalievame ovocie, je najlepšie pripraviť ju bez cukru. Ak ju chceme samotnú, urobme ju zo šťavy z kompótu.

9. Jablkové mňam



Potrebujeme: Malé jabĺčka, šťavu z citróna, med, jablkový mušt (alebo džús)..

Postup:Jabĺčka olúpeme, tenkým nožom vydlabeme jadrovník tak, aby jablko ostalo celé, jabĺčka poukladáme na plech a upečieme v rúre (10-20 minút). Potom vložíme do pohára po jednom, či dvoch jabĺčkach, pokvapkáme medom, polejeme šťavou z citróna, vložíme lyžičku a zalejeme jablčným muštom, ktorý sme pred tým zohriali. Na vrch môžme prisypať zopár zrniečok škorice. Ak čakáme návštevu a nevieme aký dezert by bol vhodný, toto zaberie určite na každého!

10. Výživný nápoj



Potrebujeme: 1 kg hrozna, trochu medovky lekárskej, 1 citrón. .

Postup:Hrozno s medovkou krátko rozmixujeme, precedíme, pridáme citrónovú šťavu a podávame.


Naspäť hore

Naspäť na rubriku RECEPTY


© Copyright Seli 2010